Zatímco před pěti lety lidem v ČR k pocitu bohatství stačil měsíční příjem 50 tisíc korun, nyní je majetný ten, kdo bere příjem 120 tisíc korun čistého měsíčně. (Ilustrační foto)

V Česku se změnilo vnímání bohatství. Zatímco před pěti lety lidem v ČR k pocitu bohatství stačil měsíční příjem 50 tisíc korun, nyní je majetný ten, kdo bere příjem 120 tisíc korun čistého měsíčně. Ukázal to mezinárodní průzkum společnosti Sazka. 

Podnik o tom informoval na webu.

„Částka 120 tisíc byla klíčová pro všechny dotazované země. Pokud si ale porovnáme výše průměrných měsíčních příjmů, pak Češi a Slováci potřebují k bohatství 4násobek průměrného platu, Finové si přejí jen dvakrát víc. Ovšem polovina Italů by si pro pocit bohatství potřebovala dopřát příjem nad 500 tisíc měsíčně,“ uvedla Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky.

Na rozdíl od platu se představa o celkové hodnotě majetku bohatého člověka v porovnání s předchozími lety nezměnila. Podle téměř 60 procent lidí v ČR stále platí, že hranice bohatství začíná na 10 milionech korun, v ostatních dotazovaných zemích převažuje suma 10x vyšší, tedy 100 milionů korun.

Nejnáročnějším národem zůstávají Italové, 10 procent z nich si bohatství spojuje s částkou 2 a více miliard korun.

„Italové pocházejí historicky z velmi bohaté společnosti, a to jak z pohledu přírodních zdrojů, tak i jejich životní standard zůstává na velmi vysoké úrovni. Na druhou stranu v současné době vnímáme, že mladá generace pociťuje důsledky jejich hospodaření a pravděpodobně hodnotu bohatství časem přehodnotí,“ vysvětlila Dagmar Mištíková, profesionální koučka.

A jak by vpadal podle Čechů život s miliardou na kontě? Podle průzkumu by se více než 70 procent Čechů nevzdalo svého zaměstnání a dál chodilo do práce. Slováci by viděli nové příležitosti v podnikání, naopak odpočinek od práce by si dali Finové.

„Slováci jsou velmi obchodně a dynamicky založený národ a v tomto smyslu jsou velmi podobní Italům nebo například Polákům. Češi na druhou stranu preferují jistotu a tradici, a proto mají tendenci být podobní Němcům. Tendence Finů nepracovat, užívat si života a starat se o sebe, bude pravděpodobně stále větším trendem i u nás,“ doplnila Mištíková.

Průzkum se zaměřil také na miliardové investice. Lidé napříč státy by si na prvním místě pořídili luxusní nemovitosti. Nejčastěji ale o krásném bydlení sní Češi a Slováci.

Na druhém místě by si muži pořídili luxusní automobily. Ženy by naopak investovaly do soukromého ostrova.

V případě miliardové výhry by se Češi svěřili jen svým nejbližším členům rodiny, stejně jako Slováci. Až 15 procent by o svém štěstí v loterii neřeklo vůbec nikomu. (pel)