Bidenova administrativa uvedla do pohovotosti speciální tajnou skupinu Tiger Team, která připravuje reakci USA na případné použití jaderných zbraní Ruskem. (ilustrační foto - redakční koláž)

Bidenova administrativa uvedla do pohovotosti speciální tajnou skupinu Tiger Team, která připravuje reakci USA na případné použití jaderných zbraní Ruskem. Jedná se o tým amerických bezpečnostních činitelů, který má navrhnout scénáře, jak by Spojené státy, případně další státy NATO měly reagovat, pokud by Rusko použilo chemické, biologické nebo jaderné zbraně.

Skupina „Tiger Team“ chystá také americkou reakci na situaci, pokud by ruský prezident Putin na území NATO zaútočil na konvoje přivážející zbraně a pomoc na Ukrajinu.

Napsal to obvykle dobře informovaný pro-demokratický americký list The New York Times s odkazem na nejmenované zdroje, které jsou součástí celé akce.

Jedním z hlavních aspektů, kterými se Tiger Team zabývá, je otázka, kde jsou limity, které by mohly přimět Severoatlantickou aliance použít na Ukrajině vojenskou sílu.

Tiger Team se údajně schází v utajení třikrát týdně. V jeho agendě je také například otázka řešení situace, pokud by Rusko rozšířilo válku do sousedních zemí, včetně Moldavska a Gruzie. Tým také koncipuje strategii,jak připravit evropské státy na masivní uprchlickou „válečnou“ vlnu.

Rusko v posledních dnech několikrát veřejně pohrozilo jadernýmni zbraněmi, když nevyloučilo jejich použití. Tento přístup je přičítán tomu, že ruská invaze na Ukrajinu neprobíhá úspěšně, respektive podle původních kremelských vojenských plánů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v této souvislosti zdůraznil naléhavost příprav a řekl, že kdyby Rusové použili zbraně hromadného ničení pouze na Ukrajině, mohlo by to mít „hrozivé následky“ pro obyvatele zemí NATO.

Stoltenberg: „…kdyby Rusové použili zbraně hromadného ničení pouze na Ukrajině, mohlo by to mít hrozivé následky pro obyvatele zemí NATO.“

Diskutuje se také o možnosti, že by se chemické nebo radioaktivní mraky po použití zbraní hromadného ničení mohly přenést přes hranice Ukrajiny.

Zásadní otázkou je, zda by takové vedlejší škody byly považovány za „útok“ na NATO podle jeho charty, což by mohlo vyžadovat společnou vojenskou reakci.

Na reakci na možnou ruskou invazi na Ukrajinu pracovali američtí experti v zákulisí několik měsíců. Tento tým hrál ústřední roli při přípravě plánu rozsáhlých sankcí, posilování vojenských jednotek v zemích NATO a vyzbrojování ukrajinské armády. (sfr)