Ilustrační foto: Předseda vlády ČR Petr Fiala společně s předsedy vlád Polska Mateuszem Morawieckim a Slovinska Janezem Janšou a místopředsedou polské vlády Jaroslawem Kaczyńskim navštívili v úterý 15. března 2022 Kyjev, kde se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

Česko, Polsko a Slovinsko zveřejnily všech 10 kroků k ukončení války na Ukrajině. Premiéři ČR, Polska a Slovinska – Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša představili deset bodů, které podle jejich názoru musí Evropská unie přijmout, pokud opravdu chce dosáhnout ukončení války na Ukrajině. Ta se již měsíc brání vojenské invazi ruské armády.

Seznam kroků představil polský premiér Morawiecki.

Kroky zahrnují kompletní odstřižení Ruska od bankovního systému SWIFT, které se zatím dotklo pouze některých ruských bankovních domů.

Navrhují rovněž vyloučení Ruska ze všech mezinárodních organizací a zastavení vydávání víz ruským občanům.

Chtějí rovněž nabídnout azyl ruským vojákům, kteří odmítnou bojovat na Ukrajině.

Dalším z bodů je zastavení ruské propagandy.

Premiéři uvedených zemí také navrhují zakázat ruským lodím vstup do přístavů na území EU a zablokovat i pozemní komunikace z Ruska. Žádají rovněž uvalit sankce na ruské oligarchy a na ně napojené podnikatelské struktury.

Sankce by měly být uvaleny rovněž na všechny členy strany Jednotné Rusko. Cílem požadavků k ukkončení válka je také zákaz vývozu veškerých technologií, které mohou být využity ve zbrojním průmyslu Ruska. (sfr)