Papež František označil rozhodnutí NATO zvýšit výdaje na obranu za "šílenství". (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Papež František zkritizoval rozhodnutí zemí Severoatlantické aliance (NATO) zvýšit své výdaje na obranu na 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) jako „šílenství“. Řešením současné situace vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu nejsou podle papeže zbraně ani více sankcí či vojenských aliancí, ale jiný přístup k vládnutí a k definování mezinárodních vztahů.

„Zastyděl jsem se, když jsem četl, že skupina států se zavázala vydávat dvě procenta HDP na nákup zbraní v reakci na to, co se nyní děje. To je šílenství,“ řekl papež František, který znovu odsoudil ruskou invazi na Ukrajině.

Skutečnou odpovědí není podle něj více zbraní, více sankcí, více politických a vojenských aliancí, ale „jiný přístup k vládnutí světu, ne cenění zubů“.

Současnou situaci na Ukrajině považuje za výsledek staré logiky moci, která dominuje takzvané geopolitice.

Hlavní problém vidí Svatý otec v tom, že politici vládnou světu, jako kdyby byl „šachovnicí“. Mocní plánují své kroky s cílem rozšířit svou vládu na úkor ostatních.

Lídři zemí NATO se už v září 2014 na summitu ve Walesu zavázali, že vojenské rozpočty svých zemí budou postupně zvyšovat tak, aby tyto jejich výdaje do roku 2024 dosáhly 2 procent HDP. (pel)