Česká pošta propustí dvě třetiny řidičů. Místo nich si najme externí firmu. (Foto: Česká pošta)

Státní Česká pošta propustí více než 500 řidičů, kteří zajišťují nákladní dopravu. Na přepravu zásilek mezi třídicími centry nákladními auty nad 3,5 tuny si státní podnik najme externí firmu C.S. Cargo. Své pracovní místo tak ztratí dvě třetiny z celkem 850 řidičů. 

Pošta o tom informovala na webu.

„Doba, kdy se vše řešilo tzv. in-house, je pryč. Moderní systémy řízení ukázaly, že nákupem služeb se dá nejen ušetřit, ale hlavně zvýšit kvalita poskytovaných služeb. Představa, že Pošta je stále jako v dávných dobách stát ve státě, je mylná. Pokud jsou na trhu možnosti, díky kterým se posuneme dál a našim klientům budeme moci nabídnout vyšší standard, byli bychom sami proti sobě, kdybychom touto cestou nešli,“ uvedl generální ředitel České pošty Roman Knap.

Pošta zaměstnává okolo 27 tisíc lidí. Letos v lednu oznámila, že zruší od května 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Slibuje si od toho ušetřit 500 milionů korun ročně.

Pošta v posledních letech hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 900 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020.

Podle výroční zprávy skončilo hospodaření pošty v roce 2020 ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,622 miliardy korun. (pel)