Speciální pracovní oděvy jsou zapotřebí v překvapivě mnoha profesích. (Ilustrační foto)

Speciální pracovní ošacení potřebuje mnohem více profesí, než se na první pohled zdá. Nejčastěji si lidé pracovní oděvy spojují s náročnými manuálními pracemi. Vyžaduje je však mnojem více pracovních profesí.

Náročné manuální práce

Když se řekne pracovní oděvy, většinu lidí napadnou montérky, ochranné rukavice, odolné boty a helmy. Nejčastěji si totiž pracovní oděvy spojujeme s náročnými manuálními pracemi. A vidíme tedy stavbaře, pracovníky ve výrobě nebo popeláře a řemeslníky.

Ostatně i když si vyhledáte spojení pracovní oděvy na internetu, právě tento druh oblečení bude mezi výsledky nejčastěji.

Úkolem těchto oděvů je především ochránit zdraví pracovníka. Rukavice chrání před mozoly a oděrkami, helma chrání hlavu před potenciálně padajícími předměty a tak dále. Druhou funkcí je v některých případech reprezentace.

Ve větších firmách či ve firmách poskytujících služby (jako jsou např. autoservisy) jsou montérky často laděny do firemních barev a jsou opatřeny logem. Zákazník tak snadno pozná pracovníka firmy, navíc na něj personál působí profesionálnějším dojmem.

Uniformy pracovníků IZS

Ať už jde o hasiče, zdravotníky, nebo policisty a další příslušníky integrovaného záchranného systému, uniforma k jejich povolání neodmyslitelně patří. Protože jde o poměrně různorodé profese, má ve všech případech uniforma trochu jinou úlohu.

V rámci policie slouží uniforma zejména ke snadné identifikaci strážníka. Samozřejmě existují výjimky z pravidla, nemělo by se vám ale stát, že vás např. při jízdě autem zastaví policista v civilu. Do jisté míry má uniforma i preventivní funkci – v blízkosti policie si jen málokdo troufne spáchat zločin.

V případě hasičů a záchranářů je uniforma především pracovním oděvem, který chrání zdraví majitele – např. před žárem nebo působením chemikálií apod.

 

Také společenský oblek je pro mnoho pracovníků povinnou výbavou

 

Na první pohled to možná působí jako zvláštní úvaha, ale také společenské oděvy jsou pro velkou část zaměstnanců výbavou, bez které své povolání nemohou vykonávat.

Umíte si například představit advokáta, který by se k obhajobě svého klienta před soudem dostavil v džínách, či dokonce v teplákové soupravě? Pro důstojnost celého procesu je náležité oblečení nezbytné.

Absolventi mnoha vysokých škol zase mají zajímavou zkušenost z promoce. Při ní jim diplom předávají profesoři odění ve speciálních slavnostních talárech. A když už jsme u talárů, nesmíme opomenout církevní obřady, během nichž je podobný oděv povinností nejen pro faráře a kaplany.

Napadnou vás další povolání?

Výčet povolání, která vyžadují speciální pracovní oděv, je však takřka nekonečný. Asi nejméně obvyklé (zato nejdražší) vybavení mají kosmonauti.

Dále ale můžeme jmenovat i potápěče, závodníky, hokejisty, atlety (a vůbec všechny sportovce) či strojvůdce a průvodčí. Jaká další povolání se zajímavými oděvy napadnou vás? (kom)