Spojené státy dodají na Ukrajinu 100 smrtících dronů Switchblade. (Ilustrační foto)

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena dodá na Ukrajinu bezpilotní letouny Switchblade vyrobené v USA, které mohou přesně zaměřovat ruské tanky a dělostřelecké pozice na míle daleko. Spojené státy pošlou ukrajinské armádě také protiletadlové a protitankové zbraně. 

Upozornil na to server E15, podle kterého americká vláda poslala Ukrajině na pomoc zbraně za celkem 2 miliardy dolarů (44,8 miliard korun).

„Spojené státy a naši spojenci a partneři jsou plně odhodláni poskytnout Ukrajincům pomocné zbraně a další budou přicházet, protože získáme další zásoby vybavení, které jsme připraveni převést,“ řekl Biden.

Role bezpilotních letadel neboli dronů se přitom ukazuje pro obranu Ukrajiny jako klíčová.

Představitelé Kongresu Spojených států uvedli, že tento systém umožňuje „přesné zásahy“ i ze vzdálenosti několika kilometrů. Drony Switchblade jsou fakticky „létajícími bombami“, které jsou řízeny na dálku operátory a vybaveny kamerami.

Washington přislíbil Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi, další vojenskou pomoc včetně taktických dronů, raketometů, granátometů, pušek, kulomety, neprůstřelných vest a munice.

Jak připomněl server, původní Switchblade 300, který se využívá hlavně k útokům na pěchotu, váží 2,5 kilogramu. Je možné ho nést na zádech a připravit k odpálení do dvou minut.

Switchblade 600 je oproti tomu skoro desetkrát těžší (22,7 kg), takže je určen spíše k převážení vozidly, plavidly či letouny. K vypuštění ho lze nachystat do 10 minut. (pel)