Evropská unie schválila čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku invaze na Ukrajinu. (Ilustrační foto: UEFA, Roman Abramovič)

Evropská unie (EU) schválila čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku invaze na Ukrajinu. Brusel zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska, investice do ruského energetického sektoru, stejně jako dovoz ruské oceli a železa. Sankční seznam se také rozroste o desítku oligarchů včetně majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Francouzské předsednictví uvedlo, že součástí balíčku bude zrušení obchodního statusu „nejvýhodnějšího národa“ Ruska, což je krok, který by mohl otevřít dveře bloku zakazujícímu nebo uvalujícímu represivní cla na ruské zboží a postavení Ruska na stejnou úroveň se Severní Koreou, resp. Írán.

Podle diplomatů by měly sankce zahrnovat zákaz dovozu ruské oceli a železa, zákaz vývozu luxusního zboží včetně aut v hodnotě více než 50 tisíc eur (1,25 milionu korun) a zákaz investic do ropných společností a energetického sektoru.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová také uvedla, že balíček, na kterém se lídři EU dohodli na summitu minulý týden, rovněž blokuje přístup Ruska k finančním prostředkům od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky.

Sankce musejí členské státy formálně schválit písemnou cestou, v platnost by měly vstoupit v úterý ráno. (pel)