Armáda ČR se musí modernizovat, vyzval náčelník generálního štábu Aleš Opata na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost podporované holdingem CSG.

Armáda ČR se musí modernizovat, vyzval náčelník generálního štábu Aleš Opata na národní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ podporované holdingem CSG. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Sankce Západu podle něj mají viditelný účinek. 

Informovala o tom Česká televize.

Letošní 9. ročník, který podpořily průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group a automobilka Tatra Trucks, se zaměřil na novou strategickou koncepci NATO a na význam transatlantické spolupráce v oblasti nových technologií.

Opata vidí jako klíčové úkoly modernizaci, zrychlení nákupů techniky a vyváženost armády.

„Pásová bojová vozidla pěchoty stále chybí… Nemůžeme si dovolit ten luxus, že si budeme vybírat mezi hrozbami. Hrozby si najdou nás,” řekl.

Příštím strategickým šokem podle něj může být, že se Evropa bude sama bránit masivnímu vojenskému útoku. Upozornil, že i armáda velikosti té české musí být vyvážená a potřebuje lehké, střední, těžké i speciální síly.

V bojích na Ukrajině je podle něj vidět, že se armáda bez techniky, jako jsou děla, tanky nebo letadla, neobejde.

Ruský útok na Ukrajinu podle Opaty ukázal, že varovací doba neexistuje a čas na reakci je minimální. Připomněl, že ještě ve středu 23. února půlka světa nevěřila, že k ruské invazi dojde.

Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin se podle Fialy přepočítal, když narazil na tvrdý  a obdivuhodný odpor Ukrajinců, který nečekal.

Zmínil také postup západních zemí a sankce, které podle něj mají viditelný účinek. Účinné jsou podle něj i dodávky zbraní, humanitární pomoci či pohonných hmot na Ukrajinu.

Ruská vojenská invaze na Ukrajinu podle Fialy změnila vnímání bezpečnosti.

„Je dobře, že si všichni uvědomili, jak je bezpečnost důležitá a je třeba do ní investovat,“ zdůraznil předseda vlády.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval k sankcím a mezinárodní izolaci Ruska. Putinův režim se podle něj ničeho neštítí a současně například drží právo veta v Radě bezpečnosti OSN.

Za klíčové pak považuje pokračování pomoci Ukrajině a paralelní snahu zabránit rozšíření války na další území.

Ministerstvo obrany rovněž uzavřelo dodatek rámcové smlouvy na nákup ručních zbraní od České zbrojovky za 1,18 miliardy korun. (pel)

CSG i Tatra Trucks opět podpoří konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“

Prezident Zeman vyzval ke zbrojení: Varoval před jadernou válkou a opřel se do Ruska