Rusko si nadiktovalo podmínky pro zastavení bojů na Ukrajině. Ruská vláda rovněž aktualizovala seznam zemí, které považuje za nikoli přátelské. Zařadila tam 50 států včetně ČR a EU.

Rusko si nadiktovalo podmínky pro zastavení bojů na Ukrajině. Kyjev podle Moskvy musí mimo jiné uznat, že Krym je ruský a donbaské republiky jsou samostatné. Ruská vláda rovněž aktualizovala seznam zemí, které považuje za nikoli přátelské. Zařadila tam téměř 50 států včetně ČR a EU.

Rusko zastaví vojenskou operaci na Ukrajině, pokud Kyjev uzná, že poloostrov Krym je součástí ruského území, přizná nezávislost dvěma republikám na východě Ukrajiny a pokud se Ukrajina ve své ústavě vzdá ambic vstoupit do „jakýchkoli bloků“.

Prohlásil to ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Moskva je podle něj připravena zastavit boje ve chvíli, kdy Ukrajina tyto požadavky splní.

Ruská vláda aktualizovala seznam zemí, které považuje za nikoli přátelské vůči Rusku. Dosud na něm figurovaly jen dva státy – Česká republika a USA.

Nově jsou na soupisu všechny země Evropské unie, Ukrajina a dvě desítky dalších států, které po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavedly proti Rusku sankce nebo se k nim připojily.

Na ruském vládním seznamu jsou nyní USA, Kanada, země EU, Británie, Ukrajina, Černá Hora, Švýcarsko, Albánie, Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Severní Makedonie, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie, Mikronésie, Nový Zéland a Singapur. Moskva zařadila na seznam i Tchaj-wan, který má vlastní správu, přestože ho Čína považuje za součást svého území.

Čína je pak navíc „v případě potřeby“ připravena zprostředkovat jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Peking dosud ruský útok na Ukrajinu neodsoudil a vyhýbá se tomu, aby ho označil za „invazi“. Zároveň opakovaně vyzývá k jednáním. Minulý týden Čína zkritizovala západní sankce proti Rusku a několikrát také uvedla, že legitimní bezpečnostní obavy všech zemí by měly být brány vážně.

V Bělorusku v pondělí v podvečer po několika hodinách skončilo třetí kolo jednání Ukrajiny a Ruska o ukončení bojů. Podle Kyjeva ale nepřineslo výrazný posun ke zlepšení situace. (pel)