Czechoslovak Group se aktivně podílí na pomoci Ukrajině: Poskytne prostředky na obranu. (Ilustrační foto)

Holding Czechoslovak Group (CSG) poskytne Ukrajině prostředky pro efektivní obranu. V případě potřeby je připraven vyčlenit výrobní kapacitu pro potřebu obrany České republiky, a to i za cenu pozdržení exportních zakázek.

Společnost CSG to uvedla v tiskovém prohlášení.

Holding zároveň upřesnil, že zvýšil ostrahu svých objektů a spolupracuje v této záležitosti s českou policií a bezpečnostními složkami.

Czechoslovak Group CSG působí v řadě odvětví – leteckém, zbrojím, automobilovém či železničním.

CSG připomněla, že na Ukrajinu proudí masivní pomoc z celého demokratického a svobodného světa, jehož součástí je i ČR a Czechoslovak Group.

„Jsme hrdí na to, že se na této pomoci můžeme podílet v té nejdůležitější oblasti: poskytnutím prostředků, které umožňují efektivní obranu proti agresorovi,“ zdůraznila firma.

„Zároveň počítáme s tím, že v případě potřeby alokujeme naše výrobní kapacity maximálně pro potřebu obrany České republiky, a to i za cenu pozdržení exportních zakázek či opuštění exportních příležitostí, které za normálních okolností představují většinu naší činnosti,“ informoval holding.

V prohlášení dále uvedl, že jeho členské společnosti často představují strategické obranné podniky, a tak pečlivě monitoruje bezpečností situaci na Ukrajině i v České republice.

Firma poukázala na své dodávky pro českou armádu i na to, že Ukrajině svým materiálem pomáhala již v době, „kdy myšlenka na ruskou invazi byla stěží uvěřitelná“.

V současné době CSG komunikuje ohledně pomoci Ukrajině s vládou, ministerstvy i Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP).

CSG doporučila lidem, aby přispěli renomovaným neziskovým organizacím, jako jsou ADRA, Člověk v tísni nebo Charita ČR, pokud chtějí zmírnit utrpení civilního obyvatelstva.

Holding CSG se věnuje obranné i civilní průmyslové výrobě a obchodu. V podnicích začleněných do holdingu CSG předloni utržily 25,7 miliardy korun a pracuje v nich přes 8200 zaměstnanců. (kom)


PLNÝ TEXT PROHLÁŠENÍ SKUPINY CSG:

CSG JE PARTNEREM ČESKÉHO STÁTU, DODAVATELEM ARMÁDY ČR A PODÍLÍ SE NA POMOCI UKRAJINĚ

Společnosti skupiny CSG jsou dlouholetým partnerem českého státu, dodavatelem Armády ČR. V minulosti jsme transparentně komunikovali i naše zapojení do vyzbrojování a modernizace ozbrojených sil Ukrajiny. Jsme tedy jednou z mála evropských firem obranného průmyslu, která Ukrajině pomáhala i v době, kdy myšlenka na ruskou invazi byla stěží uvěřitelná.

V současné situaci naše skupina velmi intenzivně komunikuje s představiteli české vlády a ministerstev, Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) a dalšími partnery a aktivně se podílí na pomoci Ukrajině.
 
Skupina CSG a její členské společnosti vzhledem k tomu, že řada z nich představuje strategické podniky obranného průmyslu v českém i evropském měřítku, pečlivě monitoruje bezpečnostní situaci na Ukrajině i v České republice. Zvýšili jsme ostrahu našich objektů a spolupracujeme v této věci s Policií ČR i dalšími bezpečnostními složkami. Detaily ale z bezpečnostních důvodů nemůžeme zveřejňovat.
 
Pokud chcete zmírnit utrpení civilního obyvatelstva Ukrajiny, doporučujeme využívat oficiálních programů renomovaných organizací neziskového sektoru (ADRA, Člověk v tísni či Charita Česká republika). Pokud chcete podpořit obranu Ukrajiny proti ruské invazi, doporučujeme použít oficiální nástroj, kterým je konto zřízené Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR za účelem nákupu zbraní a vojenského materiálu: 304452700/0300.

Prostředky z tohoto účtu budou použity pro nákup obranného materiálu Ukrajinou, který bude koordinován s Obrannou sekcí Hospodářské komory ČR, Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a také českými úřady, aby byla zajištěna i potřebná logistika a administrativa. Další informace jsou k dispozici na stránkách AOBP.
 
Na Ukrajinu proudí masivně pomoc z celého demokratického a svobodného světa, jehož součástí je i Česká republika a naše skupina Czechoslovak Group. Jsme hrdí na to, že se na této pomoci můžeme podílet v té nejdůležitější oblasti: poskytnutím prostředků, které umožňují efektivní obranu proti agresorovi.

Zároveň počítáme s tím, že v případě potřeby alokujeme naše výrobní kapacity maximálně pro potřebu obrany České republiky, a to i za cenu pozdržení exportních zakázek či opuštění exportních příležitostí, které za normálních okolností představují většinu naší činnosti.