Valné shromáždění OSN odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu a požaduje okamžité stažení vojsk. (Ilustrační foto)

OSN odsoudilo ruskou agresi. Valné shromáždění přijalo poměrem 141 ku 5 hlasům rezoluci, ve které se ostře vymezilo proti ruské invazi na Ukrajinu a vyzvalo Kreml ke stažení vojsk. Jedinými státy, které hlasovaly proti na podporu Moskvy, byly Bělorusko, Severní Korea, Eritrea a Sýrie. Další desítky zemí se zdržely hlasování nebo se vůbec neúčastnily. 

Kromě Číny se zdržely Alžírsko, Angola, Arménie, Bangladéš, Bolívie, Burundi, Středoafrická republika, Kongo, Kuba, Salvador, Rovníková Guinea, Indie, Írán, Irák, Kazachstán, Kyrgyzstán, Laos, Madagaskar, Mali, Mongolsko, Mozambik, Namibie, Nikaragua, Pákistán, Senegal, Jižní Afrika, Jižní Súdán, Srí Lanka, Súdán, Tádžikistán, Uganda, Tanzanie, Vietnam a Zimbabwe.

Dalších dvanáct zemí (Ázerbájdžán, Burkina Faso, Kamerun, Svazijsko, Etiopie, Guinea, Guinea-Bissau, Maroko, Togo, Turkmenistán, Uzbekistán a Venezuela) se hlasování neúčastnilo.

Foto: Twitter OSN

Mimořádnou schůzi svolala Rada bezpečnosti OSN, v níž se nepodařilo podobnou rezoluci prosadit kvůli vetu Ruska.

Valné shromáždění v rezoluci s názvem „Agrese vůči Ukrajině“ požaduje, „aby Ruská federace okamžitě přestala používat sílu na Ukrajině a zdržela se jakýchkoliv dalších ilegálních výhrůžek nebo používání síly proti jakémukoliv členskému státu OSN“.

Návrh rezoluce, který vypracovaly státy EU ve spolupráci s Kyjevem, odsuzuje také nedělní rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, kterým uvedl jaderné síly své země do vyššího stupně pohotovosti. (pel)