Ceny na čerpacích stanicích v Česku zlomily další rekord. Za týden stouply o 2 koruny. (Ilustrační foto)

Ceny na čerpacích stanicích v Česku zlomily další rekord a po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsou vůbec nejdražší v historii. V uplynulém týdnu stouply o 2 koruny. Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Ukázala to data společnosti CCS, která ceny sleduje.

Cena benzínu Natural 95 se zvýšila od minulého týdne o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr.

Nafta stála ve středu v průměru 38,73 Kč/l, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív.

„Česko zažívá „ropný šok“, cena benzínu i nafty je nejvyšší v historii. V Praze dnes řidiči platí přes 40 Kč/l. Prudké zdražování rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 Kč/l, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu. Na 45 Kč/l ceny vyletí, padne-li Kyjev do rukou Rusů,“ okomentoval ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru.

Poznamenal dále, že trh s ruskou ropou je ze 70 procent zamrzlý, přestože Západ zatím žádné sankce na ni neuvalil.

„Obchodníci se však bojí, že se tak stane. Také nechtějí jejím nákupem riskovat pověst. Nekupují dokonce ani Číňané. Ti ale asi začnou, až nechají Rusa „vycukat“ a doženou ho k ještě větší slevě,“ dodal Kovanda.

Nejvíce si motoristé za paliva připlatí v Praze, kde stojí litr benzinu v průměru 39,97 Kč, nafta pak 39,42 Kč.

Naopak nejlevněji natankovali lidé v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,82 Kč, naftu průměrně za 38,24 Kč.

Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 Kč/l a nafty nad 37 Kč/l.

Před rokem byl Natural 95 o 10 korun na litru levnější než nyní. Za naftu tehdy motoristé platili o 10,68 Kč na litru méně.

Ceny ropy přitom ve čtvrtek pokračují v růstu na mnohaletá maxima. Zásoby ropy ve Spojených státech se přitom snížily na několikaletá minima. Cena severomořské ropy Brent v Asii vzrostla nejvýše od února 2013, cena americké lehké ropy WTI je pak nejvýše za 11 let.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem se na středečním zasedání podle očekávání dohodli, že v dubnu zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů denně.

Skupina zvaná OPEC+ tak bude pokračovat v postupném zvyšování produkce, na jehož podobě se dohodla loni v červenci.

Odmítla přitom volání po větším množství ropy, přestože ceny suroviny se prudce zvýšily v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu. (pel)

Pohonné hmoty začaly rekordně zdražovat: Cena může vyletět až k 50 korunám za litr