Společnost E.ON věnuje 10 milionů korun na pomoc lidem postiženým válkou na Ukrajině. (Ilustrační foto)

Společnost E.ON věnuje 10 milionů korun na pomoc lidem postiženým válkou na Ukrajině. Peníze daruje organizaci Člověk v tísni, která v oblasti zajišťuje humanitární pomoc. E.ON ale nabídne pomoc i dalšími formami. Rodinám uprchlíků poskytne ubytování ve firemních rekreačních zařízeních.

Finanční pomoc ze sbírky mezi vlastními zaměstnanci dále společnost E.ON pošle přímo do českých obcí, kam lidé z Ukrajiny zamíří. Případným uprchlickým táborům může také nabídnout energetické technologie.

Představenstvo společnosti E.ON rozhodlo o okamžité pomoci lidem na Ukrajině. Spolupracovat bude s organizací Člověk v tísni, které poskytne 10 milionů korun.

„V prvé řadě bychom rádi vyjádřili podporu ukrajinským lidem. Jako skupina E.ON se připojujeme k pomoci směřující na Ukrajinu. Naše prostředky zacílíme na humanitární pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny i lidem přímo na Ukrajině,“ uvedla Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

Dodála, že vedle okamžité finanční podpory pomůže E.ON i dalšími formami.

Společnost poskytne část ubytovacích kapacit ve svých rekreačních zařízeních. Ty by pak sloužily pro přechodné ubytování ukrajinských uprchlíků – především rodin s dětmi. Možnou formou pomoci  je také nabídka alternativních zdrojů energie pro případné uprchlické tábory a další projekty humanitárních organizací.

„Okamžitá pomoc lidem na Ukrajině je pro nás prvořadá. Prostřednictvím Svazu zaměstnavatelů  v energetice nabízíme agregáty pro náhradní napájení nemocnice a vodáren v Oděse a jednáme o dopravě a ubytování rodin energetiků z Ukrajiny, kde muži opravují sítě zničené agresorem nebo bojují. České vládě a našim kolegům poskytneme v případě potřeby veškerou součinnost,“ dodal Zdeněk Bauer, předseda představenstva společnosti EG.D.

Zaměstnanci skupiny E.ON mají také možnost přispět do sbírky, jejíž výtěžek vedení použije na humanitární pomoc přímo v místech, kam se uprchlíci z Ukrajiny uchýlí.

Vedení společnosti E.ON je neustále v kontaktu s českými úřady a krizovými štáby a připravuje se na různé scénáře, např. na možnou energetickou krizi spojenou zejména s nedostatkem plynu. (sfr)