Fialova vláda kvůli snazší pomoci ukrajinským uprchlíkům vyhlásila v Česku nouzový stav.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) pošle Česko od pátku 4. března 2022 znovu do nouzového stavu. Kabinet vyhlásil stav nouze kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny prchajících před válkou. 

„Bude platit od pátku. Nouzový stav zavádíme z čistě technických důvodů. Chci zdůraznit, že nouzový stav vyhlašujeme kvůli tomu, abychom byli schopni zvládnout příliv uprchlíků, kteří přicházejí z válkou poničené Ukrajiny. Nouzový stav se nijak nedotkne českých občanů, bude to mít úplně jiné důsledky, než bylo vyhlášení nouzového stavu v covidových časech,“ uvedl premiér Fiala po zasedání vlády.

O možném vyhlášení nouzového stavu hovořil už dříve šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten uvedl, že tento krok pomůže vládě při řešení uprchlické vlny, která do Česka míří z válkou zasažené Ukrajiny.

Rakušan zároveň podělkoval lidem za míru solidarity a ochotu pomáhat humanitární pomocí i v tom, že si lidé berou k sobě domů uprchlíky z Ukrajiny.

Nouzový stav má platit pro válečné ukrajinské uprchlíky a ty, kdo se o ně bezprostředně starají, ne pro občany ČR.

Fiala dále na Twitteru uvedl, že Česko dodalo Ukrajině zbraně za více než 600 milionů korun. Vláda přistoupila také k omezení diplomatických vztahů s Ruskem a uzavřela letecký prostor pro ruská letadla.

Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o 1 miliardu korun.

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uprchlo více než 660 tisíc lidí. Nejvíce jich míří do sousedních zemí, zejména do Polska. (pel)