Z Evropy proudí na Ukrajinu zbraně. Český obranný průmysl je připraven k okamžitým dodávkám. (Foto: Armáda ČR)

Z Evropy proudí na Ukrajinu zbraně, opačným směrem zase statisíce uprchlíků. Čeští zbrojaři jsou přitom připraveni okamžitě dodávat zemi napadené Ruskem vojenský materiál. Česko pak na Ukrajinu vyslalo už dva vlaky plné zbraní. 

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli zvyšujícímu se napětí ve vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem už na konci ledna rozhodla, že Česko daruje Ukrajině dělostřeleckou munici. Šlo o 4 tisíce dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu oznámila, že Česko daruje Ukrajině také 30 tisíc pistolí, 7 tisíc útočných pušek, 3 tisíce kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů v celkové hodnotě asi 188 milionů korun.

Další dodávku vojenského materiálu za 400 milionů korun schválila vláda na mimořádném jednání v neděli.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiřího Hynka české firmy mohou nabídnout munici všeho druhu, dopravní prostředky, ruční palné zbraně i těžkou vojenskou techniku jako bojová vozidla pěchoty, tanky, houfnice či raketomety.

Členy AOBP jsou přední české firmy obranného průmyslu, jsou v ní zastoupeny například Česká zbrojovka, Tatra Trucks, Excalibur Army, Explozia, ERA, Meopta, Omnipol nebo STV Group.

Český zbrojařský průmysl je podle předsedy Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR a předsedy dozorčí rady České zbrojovky Lubomíra Kovaříka připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti.

A zatímco z Evropy proudí na Ukrajinu zbraně, opačným směrem zase statisíce uprchlíků.

Podle posledních dat Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí. Tři sta tisíc zamířilo do zemí Evropské unie, polovina z nich do Polska. (pel)