Bývalý americký prezident Donald Trump oficiálně spustil vlastní sociální síť Truth Social (Sociální pravda). (Ilustrační foto)

Exprezident Donald Trump vyzrál na sociální sítě, které ho v minulosti odřízly a blokovaly jeho příspěvky. Založil si vlastní platformu Truth Social (Sociální pravda), která se má podobat Twitteru. 

Někteří zájemci však měli kvůli velkému zájmu problém se do aplikace registrovat.

Jak připomněl server Seznam Zprávy, bývalý republikánský zákonodárce Devin Nunes se v zastával Trumpa v kauze údajného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb z roku 2016 a v procesu ústavní žaloby, kterou proti šéfovi Bílého domu v roce 2019 vznesla Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu.

Nedávno však vyšetřování odhalilo, bývalý americký prezident Donald Trump neměl ve volbách podporu Ruska. Podvodem se to tehdy snažila narafičit jeho protikandidátka Hilary Clintonová a její lidé.

Clintonové právníci zaplatili technologické společnosti, aby infiltrovala servery patřící Trump Tower a později Bílý dům s cílem získat materiál, který by se dal využít ke spojení amerického exprezidenta s Ruskem.

Sociální sítě v minulosti exprezidenta, který měl přes 89 milionů sledujících, odřízly za jeho výroky, které podle Twitteru nebo Facebooku byly považovány za dezinformace. O své účty definitivně přišel poté, co jeho příznivci před rokem zaútočili na sídlo Kongresu.

Správci sítí uvedli, že tehdejší prezident na sítích podněcoval k násilí. Trump krátce poté oznámil záměr představit vlastní sociální síť. (pel)