Státní fond zažaloval Babišův holding Agrofert kvůli nevrácení dotace ve výši 5 milionů korun, kterou podnik čerpal neoprávněně. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní fond zažaloval Babišův holding Agrofert kvůli nevrácení dotace. Koncern, který ročně dosahuje stamilionových obratů, měl neoprávněně čerpat 5 milionů určených pro malé a střední podniky. Podpůrný garanční lesnický a rolnický fond (PGRLF) státní peníze už loni vymáhal zpět, ale neúspěšně.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Jednalo se o dotace určené pro nejmenší zemědělce, přesto na ně dosáhly i některé velké podniky. Čtveřice dceřiných firem Agrofertu – konkrétně ZEMOS, AGS AGRO České Budějovice, ZS Vilémov, SPV Pelhřimov – inkasovaly v letech 2010 až 2013 peníze z programu Podpora pojištění.

Babišův koncern Agrofert měl přitom v roce 2020 zisk 3,76 miliardy korun. Konsolidované tržby holdingu činily 160,98 miliardy korun.

Podle PGRLF tak zmíněné firmy patří do kategorie velkých podniků, a proto nesplnily dotační podmínky. Z toho důvodu neměly na státní peníze.

Agrofert pochybení odmítl, stejně jako vrácení státních peněz.

Kvůli sporu o vrácení dotací tak nyní Agrofert nemůže čerpat další podporu od fondu. Podle dotačních podmínek totiž nesmí mít žadatel o podporu nedoplatky vůči státu či dalším institucím, včetně PGRLF.

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice koncern Agrofert převedl začátkem roku 2017 do svěřenského fondu, stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi.

Podle auditu Evropské komise navíc Babiš stále ovládá holding Agrofert a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Komise proto požaduje vrácení dotací a současně kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. (pel)