Rusko stahuje vojáky od hranic Ukrajiny. Spojené státy v obavách z hrozby ruské invaze likviduji své velvyslanectví v Kyjevě. (Ilustrační foto)

Rusko oznámilo částečné stažení vojáků od hranic Ukrajiny. Moskva začíná vracet vojáky na ukrajinské hranici na jejich základny. Velké vojenské manévry napříč Ruskem ale budou pokračovat. Spojené státy v obavách z hrozby ruské invaze likviduji své velvyslanectví v Kyjevě. Ambasádu přesunou do Lvova na západě země. 

„Jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu dokončily své úkoly a už začaly s nakládáním vybavení do železničních a silničních transportérů. Dnes se začnou přesouvat do svých vojenských základen,“ informoval mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Rusko neuvedlo, kolik jednotek bylo staženo a jak daleko.

Konašenkov současně upozornil, že pokračuje cvičení ruských a běloruských jednotek v Bělorusku, stejně i další rozsáhlá cvičení, do kterých jsou zapojeny „prakticky všechny vojenské okruhy, flotily vojenského námořnictva a výsadková vojska“.

Německý kancléř Olaf Scholz po setkání s prezidentem Vladimirem Putinem v Kremlu prohlásil, že stažení některých ruských vojáků je dobrým znamením.

Ukrajinský prezident a někteří představitelé Západu však vyzvali k opatrnosti.

„My na Ukrajině máme pravidlo: nevěříme tomu, co slyšíme, věříme tomu, co vidíme. Pokud bude po těchto prohlášeních následovat skutečné stažení, budeme věřit v začátek skutečné deeskalace,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

NATO uvedlo, že dosud nevidělo žádné důkazy o deeskalaci, která by mohla odvrátit vojenský konflikt. Šéf NATO uvítal signály z Ruska v posledních dvou dnech, že možná hledá diplomatické řešení, ale vyzval Moskvu, aby prokázala svou vůli jednat.

Britský premiér Boris Johnson řekl, že „informace, které dnes vidíme, nejsou stále povzbudivé“.

Spojené státy v obavách z hrozby ruské invaze uzavřely své velvyslanectví v Kyjevě. Zaměstnancům ambasády nařídil přemístit se do Lvova na západě země.

Na velvyslanectví v Kyjevě ničí počítače a ruší zabezpečené linky, čímž zařízení učiní nepoužitelným pro diplomatické účely.

Blinken jako důvod pro přesun ambasády uvedl „dramatické přibývání ruských sil“ na hranicích s Ukrajinou a bezprostřední hrozbu vpádu Ruska na Ukrajinu.

Oznámení přišlo několik hodin po zprávách, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navrhl prezidentu Vladimiru Putinovi, aby Moskva použila diplomacii k získání ústupků od Západu poté, co američtí představitelé varovali, že k ruskému útoku na Ukrajinu může dojít „každým dnem“.

Lavrov řekl Putinovi, že Kreml by měl hledat diplomatickou cestu k získání bezpečnostních záruk, které požadoval , protože napětí narůstá kvůli jeho vojenské aktivitě na ukrajinské hranici. (pel)