Francie cestou k uhlíkové neutralitě vybuduje nejméně 6 jaderných reaktorů.

Francie při cestě k uhlíkové neutralitě dál sází na jádro. V plánu má v nadcházejících desetiletích postavit nejméně 6 nových jaderných reaktorů za přibližně 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Kromě toho země hodlá prodloužit životnost starších jaderných elektráren ze současných 40 let na 50 a více, pokud to bude bezpečné. 

Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron.

„To, co naše země potřebuje, a podmínky tam jsou, je znovuzrození francouzského jaderného průmyslu,“ řekl Macron a představil svou novou jadernou strategii.

Rovněž chce prodloužit životnost starších jaderných elektráren v zemi na více než 50 let ze současných 40 let u určitých reaktorů, ale pouze za předpokladu, že to bude bezpečné.

Nové elektrárny bude provozovat státem kontrolovaná energetická společnost EDF. Peníze budou uvolněny z veřejných zdrojů. EDF odhaduje náklady na přibližně 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

První nový reaktor, odvozený z tlakovodního reaktoru EPR, by měl být spuštěn do roku 2035.

Kromě avizovaných šesti nových reaktorů byly zadány studie na dalších osm takových zařízení.

Reaktory EPR společnosti EDF za sebou přitom mají problematickou historii. Projekty EPR ve Flamanville ve Francii a Hinkley Point v Británii mají mnohaleté zpoždění a rozpočty překročily o miliardy. Tytéž reaktory v Číně a Finsku mají technické problémy.

Macron uvedl, že stát převezme odpovědnost za zajištění financí zadlužené EDF. To naznačuje, že vláda může do firmy vlastněné z 84 procent státem vložit nový kapitál.

Prezident také slíbil, že urychlí rozvoj solární a pobřežní větrné energie. Francie podle něj také do roku 2050 zdesetinásobí kapacitu solární energie na více než 100 gigawattů a zaměří se na výstavbu padesáti větrných elektráren na moři s celkovou kapacitou nejméně 40 gigawattů.

Rostoucí ceny energií a obavy ze závislosti Evropy na dováženém plynu donutily francouzské představitele zajistit větší energetickou nezávislost regionu.

Francie spolu s Českem v Bruselu lobbovaly, aby byla jaderná energie uznána jako čistý zdroj.

Evropská komise (EK) nakonec jádro a zemní plyn uznala jako zelené investice, ale pouze dočasně. Česko přitom usilovalo o to, aby to bylo natrvalo. (pel)

Česko v Bruselu prohrálo energetickou budoucnost: EK uznala jádro jen do roku 2040

Francie není připravena na prudké ochlazení v lednu. V zemi hrozí výpadky elektřiny