Pražské letiště Václava Havla chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Pražské letiště Václava Havla chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Podepsalo tzv. Toulouskou deklaraci, která spojuje evropská letiště, vlády evropských zemí, Evropskou komisi, průmysl, odbory a další klíčové zainteresované strany v otázce dekarbonizace letectví v horizontu příštích 28 let. 

Informovalo o tom letiště.

„Připojení se k Toulouské deklaraci je plně v souladu s našimi cíli v oblasti ochrany životního prostředí a je dalším logickým krokem v dekarbonizaci letectví. Letiště Praha snižuje své emise už od roku 2010 v rámci ACI Airport Carbon Accreditation, a to tempem v průměru o tři až pět tisíc tun CO2 ročně. V loňském roce jsme se také připojili k iniciativě Net Zero a Destination 2050,“ uvedl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Doplnil, že konkrétní kroky k dosažení minimalizace emisí cílí letiště na rok 2030, uhlíkové neutrality pak plánuje díky kompenzačním projektům dosáhnout v roce 2050.

Protože při leteckém provozu není reálné dosáhnout čisté nuly, bude letiště zbývající emise kompenzovat investicí do projektů, které emise ve stejném objemu uspoří a do technologií které CO2 z atmosféry pohltí.

Letiště Praha realizovalo již celou řadu úsporných projektů od výměny osvětlení, kotlů, kompresorových jednotek, investuje rovněž do podpory obnovitelných zdrojů energie realizací vlastních fotovoltaických elektráren nebo nákupem zelené elektřiny pokrývající 100 procent spotřebu elektřiny na letišti.

Snižování emisí a uhlíkové stopy je stěžejním tématem letectví. Evropská letiště spolupracují v rámci Mezinárodního sdružení evropských letišť (ACI Europe).

Význam Toulouské deklarace pak spočívá hlavně v položení základů pro další konkrétní kroky, jako je vytvoření Paktu EU pro dekarbonizaci letectví.

V celosvětovém měřítku je pak důležitý pro stanovení cíle pro mezinárodní letectví Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO, která je přidružena k OSN. (pel)