Dánsko plánuje zavést speciální daň 5% pro streamovací služby. Chce tak získat peníze na financování tuzemské televize. (Ilustrační foto)

Dánsko přinutí zahraniční streamovací služby platit speciální 5procentní daň. Chce tak získat peníze na financování tuzemské televize. Streamovací společnosti jako Netflix, HBO nebo Disney+ budou také povinny nechat úředníky zkontrolovat algoritmy určující, která videa jsou doporučena jejich předplatitelům.

Upozornil na to server cnews.cz.

Součástí návrhu je přerozdělení podpory médií z celostátních titulů na lokální a regionální média, včetně podpory přechodu tištěných médií na digitální formáty.

Opatření je částečně reakcí na obavy, že Netflix a jeho konkurenti spolykají tržní podíl v Dánsku na úkor domácích vysílacích společností.

Dánská ministryně kultury Ane Halsboe-Jorgensen uvedla, že z dlouhodobého hlediska by streamovací giganti mohli představovat hrozbu pro „dánský obsah, který nás jako společnost sbližuje“.

„Dánsko se musí ujmout vedení při zajišťování větší demokratické kontroly nad technologickými giganty, kteří v krátké době získali obrovský vliv na naše životy, naši společnost a naši komunitu. Těším se na nadcházející jednání, při nichž musíme společně zajistit budoucnost naší demokratické infrastruktury“, řekla Halsboe-Jorgensen.

V Dánsku podle údajů webu statista.com vede mezi streamovací službami právě Netflix, HBO je až čtvrté. Druhý je ovšem TV2 Play, což je placená streamovaná služba dánské státní televize TV2. Stojí v přepočtu od 160 korun na měsíc výše. Zda by se daň týkala i této domácí služby, zpráva nezmiňuje.

Dánsko přitom není jedinou evropskou zemí. Loni v létě Francie přinutila společnosti investovat 20 až 25 procent svých místních příjmů do francouzské kinematografie, televize a divadla. Musí také zajistit, aby 30 procent obsahu, který nabízejí francouzským předplatitelům, bylo vyrobeno v Evropě.

V Polsku platí streamovací společnosti 1,5 procenta svých příjmů z prodeje Polskému filmovému institutu, státnímu orgánu, který financuje kinematografii v zemi.

Portugalsko má podobnou daň ve výši 1 procenta ročního obratu. (pel)