Evropská unie začne dotovat a vyvíjet mikročipy. Z rozpočtu uvolní 375 miliard korun. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) začne dotovat a vyvíjet mikročipy. Z unijního rozpočtu, tedy peněz daňových poplatníků, na záměr uvolní 15 miliard eur (375 miliard korun). Brusel tak hodlá snižovat závislost Evropy na společnostech z USA a Číny. 

„Evropský zákon o čipech umožní do roku 2030 dodatečné veřejné a soukromé investice ve výši 15 miliard eur,“ oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová.

Částku doplní 30 miliard eur veřejných investic, které jsou již naplánovány z programů NextGenerationEU, Horizon Europe a národních rozpočtů.

Unijní exekutiva má v plánu také členským zemím ulehčit subvencování vývoje a výroby polovodičových součástek, s jejichž nedostatkem se v současnosti potýkají například výrobci aut či elektroniky.

Nedostatek dílů, hlavně polovodičů, dopadl loni na celý automobilový průmysl. Automobilky po celém světě musely omezit nebo úplně zrušit výrobu.

Evropské země jsou při dovozu čipů závislé především na Spojených státech, Číně nebo Tchaj-wanu. Z toho důvodu chce EK v příštích letech podpořit postupný přesun výroby do Evropy.

Cílem Bruselu je zvýšit odolnost vůči budoucím krizím tím, že EU bude schopna předvídat nedostatky v dodavatelských řetězcích a předcházet jim.

Zatímco v současnosti se EU na celosvětové produkci čipů podílí asi devíti procenty, do konce tohoto desetiletí by to mělo být 20 procent. (pel)