Brusel odmítl Česko potrestat pokutou za dotaci pro Babišovu Fatru. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Brusel odmítl Česko potrestat pokutou za proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. K udělení pokuty přitom Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby dostalo do ruky rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Resort pod vedením exministra Karla Havlíčka (ANO) přitom Fatře peníze proplatil navzdory unijní stopce pro Agrofert. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz, podle kterého tak Brusel zkomplikoval Česku zažalovat Evropskou komisi kvůli neproplacení dotace.

Evropská komise loni v srpnu zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ministerstvo průmyslu řízené tehdy ještě Karlem Havlíčkem (ANO) loni firmě vyplatilo více než půl milionu korun, přestože podle auditu EK podnik na dotaci neměl nárok a čerpal ji neoprávněně. Resort si tak chtěl prý na Bruselu otestovat, jestli peníze nakonec neproplatí.

V listopadu pak resort zaslal do Bruselu dopis, ve kterém vyzvalo EK k tzv. finanční opravě, tedy fakticky uložení pokuty.

Komise však podle zjištění serveru žádosti nevyhověla a koncem letošního ledna oznámila, že v případě Fatry pouze pozastavila průběžné platby.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.