Průmysl loni stoupl o 6,4 procenta, předcovidové úrovně však nedosáhl. (Ilustrační foto)

Průmyslová výroba v roce 2021 vzrostla o 6,4 procenta. Předcovidové úrovně však kvůli problémům ve výrobě motorových vozidel s nedostatkem čipů nedosáhl. V prosinci průmysl reálně meziročně klesla o 2,1 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 2,9 procenta.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Průmyslová produkce v roce 2021 po předchozím více než 7% poklesu vzrostla o 6,4 procenta. Objem výroby v porovnání s předchozím rokem zvýšila naprostá většina průmyslových odvětví v podstatě rovnoměrně. Předcovidové úrovně však kvůli problémům ve výrobě motorových vozidel nedosáhla,“ řekl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Průmysl zakončil rok 2021 poklesem, a to jak v prosinci, tak v celém posledním čtvrtletí. Zásadní podíl na tomto výsledku měla výroba automobilů a navazující obory, kde se firmy i nadále potýkaly s problémy v dodavatelských řetězcích a zvyšujícími se cenami materiálů a energií. Svou roli sehrála i vyšší srovnávací základna,“ dodala Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Hodnota nových zakázek v prosinci 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 4,7 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 6,5 procenta.

Také stavební výroba se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta.

V prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční růst na 8,1 procenta z listopadových 2 procent.

„Celková stavební produkce v roce 2021 po předchozím poklesu mírně vzrostla, a to jak v pozemním, tak inženýrském stavitelství. Stavebnictví se v průběhu roku potýkalo s mimořádným růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit,“ uvedl Matějka.

„Prosinec byl z hlediska meziročních indexů nejúspěšnějším měsícem roku 2021. Produkce vzrostla především díky pozemnímu stavitelství. Nutno dodat, že základna z předchozího roku byla velmi nízká. Po třech měsících poklesů meziročně rostlo také inženýrské stavitelství a oba segmenty stouply i meziměsíčně, což jsou pozitivní zprávy,“ vysvětlila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby. (pel)