Rotterdam rozebere historický most pro jachtu Bezose. Lidé na miliardáře chtějí házet zkažená vejce.

Historický most Koningshaven v nizozemském Rotterdamu má být demontován, aby tudy mohla proplout obří 127metrová jachta, která se staví pro amerického miliardáře Jeffa Bezose. Místní se proto už začali na sociálních sítích domlouvat, že na superloď zakladatele Amazonu za 430 milionů eur (10,4 miliardy korun) budou na protest házet zkažená vejce. 

Rekordní luxusní jachtu staví nizozemská firma Oceanco.

V tomto týdnu se objevily zprávy, že prostřední část mostu nizozemského města, místně známého jako De Hef, bude dočasně odstraněna, aby tudy mohla proplout 127 metrů dlouhá a 40 metrů vysoká Bezosova superjachta.

Informace vzbudila ihned kontroverze, protože ocelový most z roku 1878 má dlouhou historii a nyní je národní památkou. Dříve prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která jej vyřadila z provozu v letech 2014 až 2017, kdy úředníci uvedli, že již nebude znovu rozebrán.

Představitelé Rotterdamu uvedli, že stavitel lodí ještě musí požádat o povolení. Město uvedlo, že před schválením povolení zváží zachování konstrukce mostu spolu s dopadem na životní prostředí a místní ekonomiku, včetně pracovních míst v loďařském průmyslu.

Stavitel lodi by musel zaplatit za demontáž mostu.

Místní se proto začali na sociálních sítích domlouvat, že na superloď zakladatele Amazonu budou na protest házet zkažená vejce.

„Pojďme se sejít 1. června u mostu, vezměme s sebou zkažená vejce a společně jimi zasypme Jeffovu superjachtu. Rotterdam si lidé postavili z trosek. Přece ho teď nebudeme rozebírat kvůli falickému symbolu megalomanského miliardáře,“ vyzval organizátor protestní akce Pablo Strörmann.

Účast už slíbily tisíce lidí. (pel)