Putinovo Rusko uzavřelo pakt s Čínou proti globální světové nadvládě USA.

Rusko uzavřelo pakt s Čínou proti globální světové nadvládě Spojených států. Mocnosti o dohodě informovaly během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číně, kam jako jeden z mála světových státníků přicestoval, aby se zúčastnil slavnostního zahájení olympiády. USA a některé země EU včetně Česka přitom hry „diplomaticky bojkotují“.

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Přátelství obou zemí nemá hranic. Není oblasti spolupráce, která by byla zapovězena,“ je uvedeno ve společném prohlášení.

Nové spojenectví má přitom být silnější a pevnější než jakákoliv spolupráce, která dosud země pojila, a to i během doby studené války.

Moskva a Peking představily dohodu v době, kdy eskaluje napětí mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině.

Jak informoval server, obě země navíc odsoudily snahy Spojených států „budovat globální raketové systémy a navyšování vojenských kapacit ve světě”.

Spolupráce mezi Ruskem a Čínou bude ale zahrnovat i obchodní, průmyslovou a technologickou spolupráci obou zemí.

Zahájení zimní olympiády v Pekingu na stadionu osobně sledovali čínský prezident Si Ťin-pchingem i jeho ruský protějšek Putin. Běžní diváci však na slavnostní zahájení ani na sportovní soutěže nebudou moci přijít, a to kvůli přísným protipandemickým opatřením.

USA a některé země EU včetně Česka přitom hry „diplomaticky bojkotují“.

Rusko uzavřelo s Čínou smlouvy o dodávkách plynu a ropy za 2,5 bilionu

Putin mj. představil nové smlouvy o dodávkách ruského zemního plynu a ropy do Číny v odhadované hodnotě 117,5 miliardy dolarů (2,5 bilionu korun).

Rusko je třetím největším dodavatelem energií do Číny. Posilováním svých obchodních vztahů s Čínou se snaží snižovat závislost na tradičních evropských odběratelích energie. (pel)