ČNB potrestala Modrou pyramidu pokutou 5 milionů korun. Firma si od klientů účtovala víc, než mohla. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká národní banka (ČNB) potrestala spořitelnu Modrá pyramida pokutou 5 milionů korun. Firma se podle centrální banky prohřešila vůči klientům, protože jim účtovala víc, než mohla. Nesnížila totiž celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů u 740 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení úvěru.

Upozornila na to ČT.

Spořitelna tak porušila zákon o spotřebitelském úvěru.

„ČNB pokutovala Modrou pyramidu pokutou pět milionů za porušení paragrafu 117 odstavce 1, zákona o spotřebitelském úvěru, kterého se dopustila tím, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů, které by byli spotřebitelé povinni platit v případě, kdy by nedošlo k předčasnému splacení spotřebitelských úvěrů,“ oznámila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Centrální banka dospěla k závěru, že Modrá pyramida v období od 8. března 2019 do 28. dubna 2020 získala od spotřebitelů zhruba 4,6 milionu korun jako náhradu nákladů za provize vyplacené zprostředkovatelům za zprostředkování spotřebitelského úvěru a 3,06 milionu korun jako náhradu nákladů za úroky vyplacené vkladatelům.

ČNB ve zveřejněném rozhodnutí upozornila, že zákon nikde nestanoví žádný nárok účastníka řízení na kompenzaci jeho zisku v souvislosti s předčasným splacením nebo náhradu finanční ztráty a nikde nestanoví, že má účastník řízení nárok na náhradu nákladů, které obecně vznikají v souvislosti s jeho podnikatelskou činností.

Modrá pyramida rozhodnutí ČNB respektuje. Zároveň se ale domnívá, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu. Pokutu musí zaplatit do 30 dnů.

Stavební spořitelna patří do skupiny Komerční banky, kterou většinově vlastní francouzská banka Société Générale. (pel)