Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se rozhodlo vrátit sporné finanční dary, které na účet přišly od říjnových sněmovních voleb až dosud. (Foto: STAN)

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se rozhodlo vrátit sporné finanční dary, které na účet přišly od říjnových sněmovních voleb až dosud. Jedná se o 3,42 milionu korun. Dary údajně měly pocházet od firem, v jejichž vlastnické struktuře figurují společnosti registrované na Kypru s anonymními vlastníky. Objevily se také informace, že osoby spojené s dárcovskými firmami jsou údajně trestně stíhané. 

Hnutí o tom informovalo na webu.

O těchto darech chtěla opozice v minulém týdnu jednat ve sněmovně na mimořádné schůzi.

„Naše financování není v žádném ohledu v rozporu se zákonem. To je skutečnost, která je doložitelná a prokazatelná. Jsme si ale vědomi toho, že veřejnost s naším nástupem do vlády spojuje naděje na významnou pozitivní změnu politické kultury. A nechceme tuto důvěru zklamat. Proto jsme připraveni uplatnit na naše financování meřítka mnohem přísnější, než vyžaduje zákon i než uplatňují jiné politické strany u nás,“ řekl předseda hnutí Vít Rakušan.

Doplnil, že hnutí bylo přesvědčeno, že soulad se zákonem je kritérium, které bude dostatečné.

„Jak se ukázalo, dostatečné není. Jen dodržovat zákon zjevně v tomto případě nestačí – a my tento postoj respektujeme a zohlednili jsme ho. Žádné peníze nám nestojí za to, abychom riskovali důvěru, kterou nám lidé dali,“ uvedl.

Dary plánuje vládní strana přijímat jen od fyzických osob, než se případně změní zákon o financování stran.

STAN po dohodě s koaličními partnery předloží novelu zákona o politických stranách a hnutích, jejímž smyslem je dosáhnout stavu, kdy splnění zákonných podmínek bude pro politické strany i pro veřejnost garancí, že financování politických stran je v pořádku.

Starostové tak reagovali na informace v médiích, podle kterých hnutí získalo dary od firem ovládaných společnostmi z Kypru a další údajně od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem.

Podle prosincového zjištění Mladé fronty Dnes přišly Starostům na transparentní účet částky do výše 200 tisíc korun od firem ovládaných stejnými lidmi a společnostmi, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily.

Server Seznam Zprávy minulý týden napsal, že spolumajitel firem, které hnutí STAN darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze. (pel)