Prezident Miloš Zeman podepíše zákon o letošním zmrazení platů ústavních činitelů i přes možnou ústavní stížnost. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman podepíše zákon o letošním zmrazení platů ústavních činitelů, který má po sněmovně v příštím týdnu projednávat Senát. Kvůli platům soudců ho vetovat nebude, i když zástupci justice se chystají normu napadnout u Ústavního soudu. Soudci přitom doufali, že normu zruší buď senátoři, nebo právě prezident. 

Zeman to uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1.

Prezident je přesvědčen, že žádná profesní skupina z návrhu, který má platy ústavních činitelů vrátit od února na loňskou úroveň, vyřazena.

V případě, že se na něj soudci obrátí se žádostí o veto, hodlá zdvořile odmítnout. Zeman si myslí, že soudci by neměli měřit svou nezávislost platem.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí určitým koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil kvůli úsporám za pandemie koronaviru základ z roku 2020.

Od letoška bylo navyšování znovu automatické. Od ledna se platové základny ústavních činitelů, soudců a státních zástupců zvedly o 6 procent.

Fialova vláda nicméně schválila, že se platy ústavních činitelů vrátí od února na loňskou úroveň.

Soudci však proti návrhu protestují. Podle vysoce postavených soudních činitelů je nynější návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v rozporu s dřívějšími rozhodnutími Ústavního soudu, a tedy protiústavní.

Ministerstvo práce navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni. U politiků by měla činit 84 060 korun. U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. (pel)