Na Slovensku se v prosinci zdražilo nejvíce za 17 let. Inflace se přiblížila 6 procentům.

Na Slovensku se v prosinci zdražilo nejvíce za 17 let. Inflace se tam přiblížila 6 procentům. V Maďarsku zůstala míra inflace v prosinci na 7,4 procenta a drží se na nejvyšší úrovni za 14 let. V Česku inflace v prosinci 2021 stoupla na 6,6 procenta.

Meziroční míra inflace na Slovensku loni v prosinci vystoupila na 5,8 procenta z 5,6 procenta v listopadu. Nyla tak nejvyšší od konce roku 2004.

Informoval o tom slovenský statistický úřad.

V závěru loňska zrychlila na Slovensku inflace tempo zejméa kvůli rostoucím cenám potravin, stavebních materiálů a tisku po zdražení papíru.

Z potravin byly dražší například ceny pekárenských výrobků, mléka a sýrů, ale i oleje a tuky. Ceny potravin v meziročním srovnání stouply v prosinci o 6,3 procenta, což je nejvíce za celý rok 2021.

Meziroční míra inflace na Slovensku zrychluje tempo nepřetržitě od loňského února, kdy činila 0,9 procenta. V průměru za rok 2021 spotřebitelské ceny v zemi stouply o 3,2 procenta po růstu o 1,9 procenta v roce předchozím.

V Maďarsku je inflace nejvyšší za 14 let

Míra inflace v Maďarsku v prosinci zůstala na 7,4 procenta. Zůstává nejvyšší za posledních 14 let. Dál se však prudce zvýšila takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavější ceny energií a potravin. Proti listopadu ceny vzrostly o 0,3 procenta.

Na konci roku 2021 v Maďarsku zdražovaly zejména tabákové výrobky a pohonné hmoty. Rostly však i ceny potravin a zboží dlouhodobé spotřeby.

Ceny alkoholických nápojů a tabáku vzrostly o 8,9 procenta, z toho růst cen tabákových výrobků dosáhl 12,7 procenta. Potraviny meziročně zdražily o osm procent, služby pak o 5 procent.

Jádrová inflace, kterou statistický úřad nyní počítá podle jiné metodiky, vystoupila na 6,4 procenta z listopadové hodnoty 5,3 procenta.

Ceny samotných pohonných hmot se v Maďarsku zvýšily o 25,9 procenta.

Míra inflace vypočítaná podle spotřebního koše pro důchodce, kteří mají jiné nároky než ekonomicky aktivní obyvatelstvo, v prosinci činila 6,7 procenta.

Za celý loňský rok průměrná míra inflace v Maďarsku prudce zrychlila tempo růstu a vystoupila na 5,1 procenta. Na konci předchozího roku činila 3,3 procenta.

V Česku nejvyšší inflace od roku 2008

V České republice stoupla inflace v prosinci 2021 na 6,6 procenta z listopadových 6 procent. Takový růst spotřebitelských cen zaznamenali lidé v Česku naposledy v září 2008. Za zrychlením stály zejména vyšší ceny potravin. Průměrná míra inflace za celý loňský rok pak činila 3,8 procenta.

Podle odhadu České národní banky (ČNB) stoupne meziroční inflace v lednu zhruba na 9 procent. Zároveň však podle centrální banky nelze ani vyloučit, že počátkem letošního roku bude inflace po několik měsíců dosahovat i dvouciferných hodnot, tedy více než 10 procent. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČSÚ: Inflace v prosinci stoupla na 6,6 procenta. Za zrychlením stály zejména vyšší ceny potravin