Lidé v ČR si loni na bydlení půjčili rekordních 541 miliard korun, vyplynulo ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. (Ilustrační foto)

Za celý rok 2021 poskytly banky v Česku téměř 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem poskytnutých hypoték včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard korun, v roce 2020 činil objem 312 miliard korun. 

Vyplynulo to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

„V posledních měsících loňského roku jsme nezaznamenali menší zájem o hypotéky, obavy ze zdražení naopak urychlily rozhodování řady našich klientů. Průměrná úroková sazba hypoték rostla především v druhé polovině loňského roku a vyšplhala se k úrovni 3 procent. Tento údaj však neodráží skutečné nabídkové ceny hypoték, které na konci roku dosáhly úrovně 4 procent a v prvním pololetí roku 2022 pravděpodobně dále porostou,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.

Dodal, že v roce 2022 asociace očekává zpomalení trhu a návrat objemu nově poskytnutých hypoték k hodnotám roku 2020.

Banky a stavební spořitelny dle prosincového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 44,3 miliardy korun. Ve srovnání s listopadem je hodnota o 2 miliardy korun nižší.

Nové hypotéky pak činily 34,2 miliardy korun, což je oproti listopadu také mírný pokles, a to o 1,6 miliardy korun, zatímco objem refinancovaných hypotečních úvěrů setrval mírně nad 10 miliard korun.

Přes 8 miliard korun tvořily refinancované úvěry z jiných finančních institucí a 1,8 miliardy korun pak úvěry refinancované interně. Počet poskytnutých hypoték v prosinci také mírně poklesl, v případě nových úvěrů zpět pod hranici 10 tisíc, která byla v loňském roce překonána ve čtyřech měsících.

„Vrchol zájmu o hypotéky je v tuto chvíli už za námi. Kvůli rostoucím úrokovým sazbám jsme už v prosinci zaznamenali výraznější pokles podaných žádostí. Ještě rychlejší ochlazení poptávky očekáváme v letošním roce, kdy by trh mohl poklesnout i o 40 procent“, doplnil Radek Perman, vedoucí hypoték Air Bank.

Úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v prosinci vzrostla na 3 procenta z listopadových 2,7 procenta. Růst sazeb tak podle ČBA dále zrychluje, což odráží vývoj úrokových sazeb na trhu a jejich rychlý růst v posledních měsících.

Průměrná hypoteční sazba tak v prosinci byla na nejvyšší úrovni od první poloviny roku 2014.

Prosincová průměrná úroková sazba však ještě zachycuje uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících, proto je nižší než nabídkové sazby hypoték. Ty se v prosinci pohybovaly již v průměru kolem 4 procent a v letošním roce lze podle bankovní asociace vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb očekávat jejich další růst.

„Tržní úrokové sazby, od kterých se nejvíce odvíjí hypoteční sazby, v závěru minulého roku vzrostly a nyní se pohybují na nejvyšší úrovni od roku 2008. V té době byla průměrná hypoteční sazba u nových hypoték kolem 5,5 procenta,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

„Pokud se tržní sazby letos výrazněji nezmění, měly by hypoteční sazby letos postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od zvolené délky fixace. V tuto chvíli je tržní úroková sazba u delších splatností nižší, přesto může řada klientů zvolit raději kratší fixaci s nadějí, že úrokové sazby výhledově opět poklesnou,“ dodal Seidler.

Průměrná výše hypotéky v prosinci nepatrně poklesla, pohybovala se však na podobné úrovní jako v listopadu, a to kolem 3,45 milionů korun. S očekávaným růstem úrokových sazeb se zvyšuje i měsíční splátka u nových či refixovaných úvěrů. (pel)