Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zaútočila na Maďarsko. Exprezident Václav Klaus žádá její odvolání. (Ilustrační foto)

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zaútočila na Maďarsko, když na Facebooku napsala, že Maďaři se mají ve volbách zbavit současného premiéra Viktora Orbána. Exprezident Václav Klaus žádá její odvolání. Podle Klause jde o „bezprecedentní nepřátelský útok ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů“.

Šéfka TOP 09 a předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová v příspěvku na Facebooku napsala: „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům.“

„Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán,“ uvedla.

Je přesvědčena, že Orbán neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi jako je Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců, včetně Česka. Předsedkyně Sněmovny tvrdí, že pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu.

„Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů. Jen taková EU dokáže obstát ve světě, kde nedemokratické režimy čekají na každou příležitost, jak nás rozklížit, oslabit a následně zneužít,“ napsala.

Exprezident Václav Klaus kvůli vyjádřením Pekarové žádá její odvolání.

Podle Klause jsou to „nehorázné výroky o tom, že Maďaři mají v nadcházejících tamních parlamentních volbách vyhnat svého dlouholetého premiéra Orbána, jsou těžko uvěřitelným, v historii česko-maďarských vztahů naprosto bezprecedentním nepřátelským útokem ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů“.

Klaus tvrdí, že Pekarová „svými slovy poškozujícími vlastní zemi a její zahraniční politiku potvrzuje, že nezralé arogantní osoby do vrcholných státních funkcí nepatří. Něco takového snad mohla říkat jako šéfka okrajové politické strany, ale nemůže to vyslovit jako předsedkyně Poslanecké sněmovny“.

Vyzývá proto vládu, aby se od jejího vystupování oficiálně distancovala a ujistila maďarskou stranu, že je nejedná o oficiální postoj České republiky. (pel)