Česká národní banka v roce 2021 spadla do ztráty 38 miliard korun. Hlavně kvůli kurzovým změnám. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) v roce 2021 spadla do ztráty 37,5 miliardy korun. Předloni přitom centrální banka vykázala rekordní zisk 91,7 miliardy korun. Výsledek podle banky výrazně ovlivnily kurzové ztráty, které odrážejí prosincové posílení kurzu koruny vůči hlavním rezervním měnám, tedy euru a americkému dolaru.

Vyplynulo to ze zveřejněných údajů o bilanci banky.

Souhrnnou kurzovou ztrátu ČNB předběžně vyčíslila na 92 miliard korun, zatímco výnos devizových rezerv očekává zhruba 80 miliard korun.

Nejvýkonnější složkou devizových rezerv byly podle ČNB akcie, které těžily z růstu akciových trhů.

Zisk z roku 2020 banka využila na úhradu části účetní ztráty z minulých let, která tak klesla na 37,5 miliardy korun. Po letošním výsledku hospodaření tak kumulovaná účetní ztráta zřejmě stoupne.

Ztráta vznikla v roce 2017, kdy centrální banka vykázala ztrátu přes 249 miliard korun. Důvodem byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny.

Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po 41 měsících.

Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2021, uvedla banka. Konečný hospodářský výsledek za loňský rok bude znám až ve zprávě o hospodaření, kterou ČNB vydává na jaře.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled. (pel)