U pirátů se po podzimním volebním debaklu vyostřuje napětí mezi jejími členy. Jejich kandidátka na předsedkyni strany Jana Michailidu se přiznala, že je komunistka. Ve straně to vyvolalo jen další spory. (Ilustrační foto: Pirátské listy)

V Pirátské straně se po podzimním volebním debaklu vyostřuje napětí mezi jejími členy. Pirátská kandidátka na předsedkyni strany Jana Michailidu se přiznala, že se otevřeně hlásí k původní komunistické ideologii. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) zuří – zaútočila na exposlance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) poté, co nadnesl spolustraníkům, zda po možném zvolení kandidátky na šéfku strany Jany Michailidu vysvětlí její komunistické přesvědčení. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Michailidu na otevřeném fóru Pirátské strany uvedla, že se hlásí ke komunistické ideologii.

„Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse.

Michailidu na online kongresu Pirátů 8. ledna vyzve dlouholetého předsedu strany Ivana Bartoše, který dlouhodobě levicovou orientaci strany odmítá a označuje ji za liberálně-středovou.

To způsobuje ve straně jen další rozkoly.

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) zaútočila na exposlance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) poté, co nadnesl spolustraníkům, zda vysvětlí po možném zvolení kandidátky na šéfku strany Jany Michailidu její komunistické přesvědčení.

Fejrenčík totiž zveřejnil anketu, ve které otázku nadnesl. Bývalý pirátský šéf mediálního odboru, který složil funkci po podzimním volebním debaklu strany, v možnostech odpovědí uvedl: „ano“, „ne“, či „jiná odpověď“, kterou zvolila právě Gregorová.

„Jdi do prd*le, poškodil jsi stranu mnohem víc, než kdy dokáže Janka, a na rozdíl od ní, která dobrovolnicky maká dnem i nocí na tom, aby se nám to kvůli takovým, jako jsi ty, nerozpadlo pod rukama, se jen sápeš po placených místečkách,“ vzkázala Ferjenčíkovi členka Evropského parlamentu Gregorová.

Michailidu se členkou Pirátů stala v roce 2012. Jak připomněl server iDnes.cz, připravovala programový bod Psychotropní látky a stala se v tomto bodě zástupkyní garanta. Od roku 2020 vede tým Návykové chování. (pel)

Piráti si po 4 dnech odsouhlasili, že do vlády nakonec půjdou. Mají ale už několik výhrad