Expremiér Andrej Babiš se rozhodne, zda bude bojovat o křeslo prezidenta, v září příštího roku. Stávající prezident Miloš Zeman opakovaně avizoval, že si Babišovu kandidaturu na Hrad přeje.  (Ilustrační foto)

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se rozhodne, zda bude bojovat o křeslo prezidenta, v září příštího roku. Záležet podle něj bude na postoji rodiny. Stávající prezident Miloš Zeman opakovaně avizoval, že si Babišovu kandidaturu na Hrad přeje. 

Babiš to uvedl ve vysílání Rádia Impuls.

„To, že jsem vstoupil do politiky, nejvíc poškodilo moji rodinu. Ona mi to nikdy neodpustila, jsou na mě naštvaní, že jsem neskončil v říjnu. Musím to probrat s nimi, protože to je podle mě nejdůležitější. Jestli to bude rodina akceptovat, to se dozvíte. Názor rodiny pro mě bude nejdůležitější,“ řekl bývalý premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro rádio.

Doplnil, že jasno bude mít příští rok v září.

Vysvětlil také, za jaké situace svou kandidaturu připustil.

„Ve slabé chvíli jsem řekl, že kdyby lidi začali sbírat podpisy, tak bych začal. Jsem poctěn, ale nebylo to moje přání. Mnoho lidí by si přálo, abych kandidoval, ale opakuji, že rozhodující názor pro mě bude názor rodiny,“ prohlásil bývalý premiér.

Druhý a poslední prezidentský mandát prezidentovi Zemanovi skončí 8. března 2023.

Podmínkou kandidatury na post prezidenta je posbírání podpisů alespoň 20 poslanců nebo 10 senátorů, případně nejméně 50 tisíc občanů, kteří podepíší petici. (pel)