Ministr dopravy Kupka chce příští rok začít stavět více než 50 kilometrů nových dálnic. (Ilustrační foto)

V Česku by se v roce 2022 mohlo začít stavět více než 50 kilometrů nových dálnic. Plánuje to nový ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mezi nově zahájenými úseky má být například i poslední nedokončený úsek dálnice D1 u Přerova. Podle Kupkova vyjádření by v příštím roce mělo být dokončeno dalších 25,5 kilometru dálnic.

V roce 2022 by měla začít stavba téměř 93 kilometrů silnic první třídy.

V České republice je nyní rozestavěno více než 131 kilometrů nových dálnic. Jednou z největších staveb, kterou chce ŘSD zahájit v příštím roce, je poslední nedokončený úsek D1 mezi Říkovicemi a Přerovem.

Přípravu úseku komplikovaly průtahy kolem stížností, které podávaly některé ekologické organizace.

Připraveny ke stavbě jsou také úseky na dálnicích D3, D6, D7 nebo D35 u Vysokého Mýta.

Ministerstvo dopravy podle Kupky čeká na rozhodnutí jihočeského krajského úřadu, který řeší rozklad k územnímu rozhodnutí k úseku Pražského okruhu 511 u Běchovic.

V roce 2021 stát zprovoznil celkem 46,5 kilometru dálnic. Řidiči letos nově začali jezdit po části dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, dále po dálnici D35 mezi Opatovicemi a Časy či na obchvatu Otrokovic po D55.

Dalších téměř 23 nových kilometrů přibylo na silnicích první třídy.



V roce 2022 má podleKupky stát v plánu otevřít tři úseky. Řidiči budou moci nově využívat úseky mezi Časy a Ostrovem na dálnici D35, dále na obchvatu Frýdku-Místku na D48 a také po napojení této části k dálnici D56.

Podle Mátla nyní schází k dokončení dálniční sítě v Česku kolem 600 kilometrů dálnic. Všechny zbývající úseky jsou v některé části přípravy.

Kupka také uvedl, že chce v následujících čtyřech letech postavit až 200 kilometrů nových dálnic. Prioritou jsou dostavba Pražského okruhu, dálnice D1 a D35.

Vláda chce podle Kupky pokračovat v transformaci Ředitelství silnic a dálnic v novou státní organizaci, přičemž současný šéf ŘSD Radek Mátl má ministrovu důvěru.(sfr)