Ruský prezident Vladimir Putin znovu pohrozil Západu kvůli "agresivnímu" NATO. Rusko je připraveno nasadit armádu. (Ilustrační foto: Kreml)

Ruský prezident Vladimir Putin v bojovném projevu znovu pohrozil Západu kvůli „agresivnímu“ NATO. Rusko je podle Kremlu připraveno nasadit armádu, aby čelilo hrozbě Severoatlantické aliance, pokud se Moskva bude cítit ohrožena. 

„Pokud bude evidentně agresivní linie našich západních kolegů pokračovat, přijmeme adekvátní vojensko-technická opatření a budeme tvrdě reagovat na nepřátelské kroky,“ řekl šéf Kremlu.

Putin, který od NATO požadoval „bezpečnostní záruky“, řekl svým nejvyšším vojenským velitelům, že za rostoucí napětí nese vinu Západ.

„Hluboce nás znepokojuje, že jsou poblíž Ruska rozmísťovány prvky globální protiraketové obrany Spojených států,“ nechal se slyšet Putin.

Narážel tak zřejmě na odpalovací rampy, které již jsou v Rumunsku a mají být podle plánu rozmístěny také v Polsku.

Ruský prezident kritizoval rozšiřování NATO od pádu Sovětského svazu a obvinil Západ, že obrátil Ukrajinu proti Rusku.

Moskva požaduje od USA právně závazné bezpečnostní záruky v souvislosti s přibližováním se NATO k ruským hranicím.

Napětí ohledně Ukrajiny mezi Západem a Ruskem v posledních týdnech eskaluje.

Americké zpravodajské služby spolu s EU varovaly, že Rusko by mohlo plánovat vícefrontovou ofenzivu na sousední Ukrajinu již v příštím roce, do níž by se zapojilo až 175 tisíc vojáků.

Moskva trvá na tom, že se jedná o provokace Západu, a opakuje, že přesuny vojáků u společné hranice na ruském území jsou cvičením, do kterého nikomu ze zahraničí nic není.

Na jedné straně tak stojí výhrůžky Západu, že v případě ruské agrese vůči Ukrajině uvalí na Rusko drtivé sankce, na straně jsou druhé požadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na smluvní závazek o nerozšiřování NATO o Ukrajinu. (pel)

Prezident Putin vytyčil Západu nepřekročitelné linie. Rusko požaduje bezpečnostní záruky

Prezident Putin vytyčil Západu nepřekročitelné linie. Rusko požaduje bezpečnostní záruky