Poslanci nové vládní pětikoalice zasadili odcházející ministryni financí v demisi Aleně Schillerové (ANO) další ránu. Odmítli projednávat zrušení DPH na energie, které navrhl odcházející Babišův kabinet. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslanci nové vládní pětikoalice zasadili odcházející ministryni financí v demisi Aleně Schillerové (ANO) další ránu. Odmítli projednávat zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na energie, které navrhl odcházející Babišův kabinet. 

„Poslední šanci, jak rychle a efektivně pomoci lidem v době zdražování energií až o 70 %, 5koalice zadupala do země. Místo toho si bůhvíkdy prosadí jakousi adresnou podporu. Naše pomoc by přišla hned. Místo toho budoucí vláda razí cestu komplikovaných žádostí a testování žadatelů,“ okomentovala Schillerová na Twitteru.

„5koalice se zavázala, že přijde s řešením energetické krize v řádu dnů. Budeme to sledovat a v opačném případě opět svoláme mimořádnou schůzi. Nechceme mlčky přihlížet devastaci rodinných rozpočtů, když na ni máme recept,“ dodala odcházející šéfka státní kasy.

Pro program mimořádné schůze tak po více než třech hodinách dohadů politiků u řečnického pultu hlasovali jen zástupci ANO a SPD, kteří dohromady měli jen 83 hlasů.  Naopak proti bylo 84 poslanců.

Poslanci ANO chtěli projednat na mimořádné schůzi novelu, díky které by celý příští rok na plyn a elektřinu platila nulová DPH. Standardně podléhají sazbě 21 procent. Dosluhující kabinet přitom už schválil nulovou sazbu dočasně na letošní listopad a prosinec.

Odhadovaný fiskální dopad při snížení sazby daně z 21 procent na 0 procent za jeden kalendářní měsíc se u dodání elektřiny a plynu pohybuje ve výši 2,08 miliardy korun. Celkově by tak státní rozpočet přišel ročně okolo 25 miliard korun.

Podle kandidáta na ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však plošné zrušení daně nepřináší řešení problému pro nejohroženější domácnosti, samoživitele či seniory, kterým účty za energie stoupnou o tisíce, někdy i desetitisíce korun měsíčně.

Problémem také je, že návrh je v současné době v rozporu s právem EU.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se už dříve návrh snažil prosadit u Evropské komise, ale ta ho smetla ze stolu. Úplným zrušením DPH na elektřinu, jak plánovala končící česká vláda, by však došlo k porušení daňových pravidel jednotného unijního trhu a Česku by hrozila sankce. (pel)