Papež František přirovnal tábory pro migranty ke koncentrákům a gulagům.

Papež František přirovnal tábory pro migranty k nacistickým koncentračním táborům a Stalinovým gulagům. Svatý otec znovu zkritizoval evropské země za přístup k uprchlíkům. Evropa je podle něj lhostejná a sobecká, když „odsuzuje k smrti ty, kteří se ocitli na okraji společnosti“.

„Středozemní moře, které po tisíciletí sbližovalo různé národy a vzdálené země, se nyní stalo ponurým hřbitovem bez náhrobků. Nenechme, aby se naše moře – mare nostrum – proměnilo v pusté moře smrti – mare mortuum,“ prohlásil papež během návštěvy uprchlického tábora na ostrově Lesbos, kde žije asi 2 200 žadatelů o azyl.

Na ostrov Lesbos se papež vrátil po pěti letech. V roce 2016 se v táboře Moria setkal se stovkami běženců a zároveň s sebou odvezl do Říma 12 muslimských migrantů.

Nynější návštěva ostrova byla součástí papežovy mise do Řecka, jejímž cílem je posílit vztahy mezi Vatikánem a pravoslavnou církví a zároveň upozornit na tisíce migrantů, kteří se přes Řecko snaží dostat dál do Evropské unie.

V Aténách se setkal s řeckou prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou.

„Tady se zrodila demokracie. Bez Atén a bez Řecka by Evropa i celý svět nebyli tím, čím jsou dnes,“ řekl papež.

Nelze si podle něj nevšimnout, že nejen v Evropě je demokracie na ústupu a do popředí se dostává populistická politika. Papež sice nejmenoval konkrétní země, jak ale připoněla média, už v minulosti kritizoval několik politiků, včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa či vůdce italské krajní pravice Mattea Salviniho, zejména v souvislosti s jejich přístupem k migraci.

Do Řecka papež zamířil z Kypru, kde se rovněž setkal s uprchlíky. Tamní přistěhovalecké tábory přirovnal k nacistickým koncentračním táborům a Stalinovým gulagům. (pel)