Biotechnologická společnost Sotio Biotech získala od skupiny PPF 7,1 miliardy Kč na vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. (ilustrační foto)

Biotechnologická společnost Sotio Biotech získala od skupiny PPF 280 milionů eur (7,1 miliardy Kč) na vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění. Půjde o rozšíření a rozvoj produktového portfolia včetně hlavního vyvíjeného přípravku SOT101 či spuštění čtyř nových klinických studií a další vývoj do konce roku 2023.

Finance budou použity na uskutečnění dvou klinických studií s přípravkem SOT101. Ten stimuluje imunitní systém tak, že aktivuje bílé krvinky, hlavně T-lymfocyty a NK buňky, aby zabíjely nádorové buňky.

Nyní se přípravek testuje jako monoterapie u pacientů s nádory kůže a ledvin.

„Takto významná investice nám umožní zásadně posunout klinický vývoj námi vyvíjených přípravků,“ okomentoval inestici generální ředitel SOTIO Radek Špíšek.

„V posledních letech vytvořilo SOTIO atraktivní portfolio programů založených na různých metodách léčby,“ dodal generální ředitel a akcionář PPF Ladislav Bartoníček.

Nově záskané financnování má umožnit společnosti SOTIO další rozvoj.

„Bude to důležitý krok k dosažení dlouhodobého cíle etablovat se v oboru onkologie,“ doplnil Bartoníček.

Do konce roku 2023 také vstoupí do fáze klinických studií tři nové přípravky, které SOTIO vyvíjí. Přípravek BOXR1030 představuje hlavní projekt společnosti v rámci CAR-T buněčných terapií u nádorů z pevných tkání.

BOXR1030 se připravuje pro každého pacienta zvlášť s využitím jeho vlastního imunitního systému. Laboratorně upravené bílé krvinky (T-buňky) jsou ve formě injekce vráceny zpět do těla pacienta, kde najdou nádorové buňky a zabijí je. Klinická studie je již schválena a začne počátkem roku 2022.

SOTIO Biotech je mezinárodní biotechnologická společnost, která zastřešuje aktivity skupiny PPF ve výzkumu a vývoji nových protinádorových léčiv.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe.

Skupina vlastní aktiva 40,3 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 80 tisíc lidí. (sfr)