Britskou královnu Alžbětu II. svrhli na Barbadosu. Karibský ostrov povede prezidentka Sandra Masonová. (Ilustrační foto)

Britskou královnu Alžbětu II. svrhli na Barbadosu. Karibský ostrov se formálně stal republikou a povede ho prezidentka Sandra Masonová. 

„Nastal čas plně opustit naši koloniální minulost,“ uvedla už před časem Masonová a dodala, že přechod na republiku by neměl být vnímán jako odsouzení kohokoliv. Barbados se podle ní těší na pokračující vztah s britskou panovnicí.

Dvaasedmdesátiletá Masonová byla od ledna 2018 až dosud generální guvernérkou ostrova. Vystudovaná právnička dříve působila coby soudkyně nebo jako velvyslankyně ve Venezuele, Kolumbii, Chile a v Brazílii.

Malý karibský národ odstranil královnu Alžbětu II. jako hlavu státu ve velkolepém ceremoniálu, čímž přerušil své vazby s britskou královskou rodinou – a s ní i jedno z posledních zbývajících imperiálních svazků ostrova se Spojeným královstvím.

S úderem půlnoci místního času se za jásotu místních davů zrodila nová republika. Okamžik doprovázely salva z 21 děl a hraní barbadoské státní hymny.

Událost se konala 55 let ode dne, kdy Barbados získal plnou nezávislost, ale ponechal monarchu v ceremoniální roli.

Po oslnivé ukázce ohňostrojů, tance a hudby následovala premiérka Mia Mottley, která prohlásila zpěvačku Rihannu – barbadoskou rodačku i světovou hvězdu – za národní hrdinku.

Ceremoniálu se zúčastnil i následník britského trůnu princ Charles, který uvedl, že vytvoření republiky „nabízí nový začátek“ pro bývalou britskou kolonii, zatímco jeho matka poslala ostrovu „nejvřelejší přání všeho dobrého“.

Alžběta je královnou 15 dalších zemí včetně Spojeného království, Austrálie, Kanady a Jamajky.

Charlesova přítomnost může signalizovat touhu královské rodiny udržovat silná pouta s ostrovem, který zůstane v Commonwealthu – dobrovolném sdružení více než 50 států, které zahrnuje mnoho bývalých britských kolonií a které královna po celý svůj život prosazovala.

Buckinghamský palác už dříve uvedl, že rozhodnutí Barbadosanů respektuje, ale za veřejnými prohlášeními zdůrazňujícími trvalé přátelství, se skrývají určité obavy.

V 17. století si Barbados nárokovali Britové a proměnili se v lukrativní kolonii využívající práci stovek tisíc lidí přivezených jako otroci z Afriky, aby pracovali na plantážích.

Ostrov se stal hlavním centrem pro výrobu cukru, stále důležitější komodity, která pomohla obohatit britské vlastníky otroků.

Částečnou samosprávu získal v roce 1948 a v roce pak 1966 nezávislost. V čele státu zůstala formálně královna, kterou zastupoval generální guvernér.

Úmysl změnit ústavu a učinit z konstituční monarchie republiku v čele s prezidentem oznámila barbadoská vláda loni v září, posléze krok schválil tamní parlament. (pel)