Ekonomika Česka ve 3. čtvrtletí roku 2021 stoupla o 3,1 procenta, zpřesnil ČSÚ odhad. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika ČR ve 3. čtvrtletí roku 2021 meziročně stoupla o 3,1 procenta. Ukázaly to zpřesněné odhady Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomové považují zpřesnění odhadů za pozitivní, ale 4. čtvrtletí bude podle nich bude horší a růst za celý rok odhadují kolem 2 procent.

„Nejvíce přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu a změna zásob. Rekordní pokles salda zahraničního obchodu negativně přispěl v celkovém výsledku HDP téměř šesti procentními body,“ uvedl údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Zpřesněný odhad potvrdil růst české ekonomiky jak v mezičtvrtletním, tak v meziročním srovnání. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnos vzrostl mezičtvrtletně o 1,5 procenta a meziročně o 3,1 procenta.

Proti prvnímu odhadu ČSÚ z konce října ukazují zpřesněné odhady české ekonomiky zlepšení. Předběžný odhad uváděl meziroční nárůst HDP o 2,8 procenta a mezičtvrtletní o 1,4 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 3,7 procenta a meziročně o 5,9 procenta.

Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 4,3 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí minulého roku vzrostly o 6,4 procenta. Rostly zejména výdaje za služby.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí vzrostly mezičtvrtletně o 2,6 procenta a meziročně o 5 procent. V meziročním srovnání došlo opět k vysokému růstu výdajů na kolektivní spotřebu.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 3. čtvrtletí meziročně propadlo o rekordních 102,1 miliardy korun na 15,8 miliardy korun.

Vývoz zboží a služeb klesl mezičtvrtletně o 5,9 procenta, meziročně o 2,3 procenta. Meziroční pokles vývozu byl ovlivněn hlavně nižším vývozem motorových vozidel a obchodem s koksem a ropnými produkty.

Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 3,3 procenta, meziročně vzrostl o 8,3 procenta. Na meziročním růstu dovozu se významně podílel růst dovozu základních kovů a elektrických zařízení, naopak klesl dovoz automobilů a subdodávek pro automobilový průmysl. (pel)