Venezuelský prezident Nicolás Maduro označil členy pozorovatelské mise EU za špiony. (Ilustrační foto)

Venezuelský prezident Nicolás Maduro označil členy výpravy Evropské unie (EU), která dohlížela na nedávné regionální volby v socialistické zemi, za špiony. Obvinil je, že se v předběžné zprávě snaží hlasování pošpinit.

„Chtěli poskvrnit volební proces, ale nepodařilo se jim to. Delegace špionů, nebyli to pozorovatelé, se volně potulovala po zemi a špehovala sociální, ekonomický a politický život země,“ uvedl Maduro ve vysílání státní televize.

Podle předběžných závěrů Bruselu se situace, ve které se regionální a místní volby uskutečnily, zlepšila ve srovnání s předchozími celostátními volbami.

Zároveň ale mise poukázala na svévolné zákazy kandidátů, průtahů při otevírání volebních místností a „rozšířené využívání státních zdrojů v kampani“.

Vedoucí mise, europoslankyně Isabel Santosová, upozornila, že ve Venezuele nefunguje právní stát, justice není nezávislá a některé zákony zasahují do férovosti volebního klání. Úplná zpráva mise má být zveřejněna za dva měsíce.

EU vyslala pozorovatelskou misi na hlasování poprvé po 15 letech.

Opoziční politici se utkali poprvé od roku 2017, ale Madurova vládnoucí strana vyhrála 210 starostů. Ostatní strany získaly pouze 3 z 23 guvernérských postů a 117 starostů.

Přestože vládnoucí strana získala nejvíce guvernérských postů, podle údajů venezuelské volební komise obdržela méně než 4 miliony hlasů, což je pokles oproti regionálním volbám z roku 2017, kdy získala 5,9 milionu hlasů. (pel)