Česká národní banka zpřísnila limity pro poskytování hypoték, které začnou platit od dubna 2022. (Ilustrační foto)

Ceny bytů v Česku byly podle centrální banky ve 2. čtvrtletí roku 2021 nadhodnocené v průměru zhruba o 25 procent. U investičních bytů to bylo dokonce přes 30 procent. Bankovní rada České národní banky (ČNB) stanovila nové limity pro poskytování hypoték, které začnou platit od dubna 2022. 

Informovala o tom ČNB.

„Bankovní sektor jako celek se v průběhu letošního roku při poskytování hypotečních úvěrů vrátil ke značně uvolněným standardům. Takto uvolněné standardy jsme naposledy pozorovali v roce 2018, než byly poprvé zavedeny limity příjmových ukazatelů,“ uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

„S ohledem na tuto skutečnost i na přetrvávající nadhodnocení cen bydlení považujeme za nezbytné nastavit přísnější parametry pro poskytování hypoték, tj. nastavit limity ukazatelů LTV, DTI a DSTI na obdobných úrovních jako před počátkem pandemie. Cílem je bránit nárůstu zranitelnosti bankovního sektoru,“ doplnil Rusnok.

Od 1. dubna 2022 banky nebudou moci poskytovat úvěry s LTV vyšším než 80 procent, tedy nad 80 procent hodnoty zastavené nemovitosti. U žadatelů mladších 36 let to bude 90 procent.

Banky budou současně povinny dodržovat horní hranici příjmového ukazatele DTI (celkové zadlužení žadatele o úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu) na úrovni 8,5násobku ročního příjmu a ukazatele dluhové služby DSTI maximálně na 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele (9,5násobku, resp. 50 procent pro žadatele mladší 36 let).

Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

„Poskytování úvěrů s velmi vysokými hodnotami DTI a DSTI jsme nepozorovali u všech bank. Hrozilo však, že dosud opatrnější banky budou na možnou ztrátu svého tržního podílu reagovat uvolněním standardů podobných těm u jejich agresivnějších konkurentů,“ upozornil ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

ČNB rovněž zvyšuje proticyklickou kapitálovou rezervu (CCyB) o 0,5 procentního bodu na 2 procenta s účinností od 1. ledna 2023. Banky tak budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu.

„Tímto zvýšením sazby proticyklické kapitálové rezervy jsme se vrátili k jejímu nastavení před začátkem pandemie. Reagujeme tím na zjištění, že banky mají ve svých bilancích poměrně hodně úvěrů, které se časem mohou ukázat ztrátovými,“ zdůvodnil tento krok guvernér Rusnok.

ČNB zároveň konstatovala, že v případě pokračování rychlé dynamiky poskytování úvěrů v soukromém nefinančním sektoru a zvyšování rizik v bilanci bankovního sektoru a jeho rostoucí zranitelnosti je rada připravena přistoupit k dalšímu zvyšování této sazby. Naopak v případě, že se ekonomická situace opět zhorší, je připravena sazbu postupně snížit, případně rezervu zcela rozpustit. (pel)

ČNB krotí inflaci: Zvýšila úrokové sazby na 2,75 procenta. Prudce zdraží úvěry i hypotéky

ČNB krotí inflaci: Zvýšila úrokové sazby na 2,75 procenta. Prudce zdraží úvěry i hypotéky