Slovensko čeká na 2 týdny úplná uzávěra. V Česku Babiš straší nouzovým stavem. (Ilustrační foto)

Slovenská vláda schválila na 2 týdny celostátní uzávěru. Otevřené zůstanou jen obchody se základními potřebami, zaměstnavatelé budou kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil v Česku kvůli prudce sílící pandemii vyhlášení nouzového stavu.

„Prohráváme boj s covidem. Jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel. Situace je alarmující. To, co potřebujeme, je přestat šířit bludy o covidu. Přestat tlachat o covidu a musíme poslouchat odborníky,“ uvedla prezidentka Zuzana Čaputová po návštěvě bratislavské nemocnice.

Epidemická situace na Slovensku se zhoršuje už od září. V zemi bylo poprvé potvrzeno přes 10 tisíc nakažených koronavirem – za úterý testy odhalily 10 315 nemocných. Bratislava se rozhodla zpřísnit kvůli přetíženým nemocnicím, kde leží 3 200 hospitalizovaných s covidem-19.

Slovenská vláda opatření vyhodnotí po 10 dnech.

Tamní ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že po překročení zmíněné hranice 3 200 covidových pacientů v nemocnicích bude země na prahu humanitární katastrofy.

Zdravotnická zařízení na Slovensku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a během nynější silné vlny koronavirové nákazy nemocnice výrazněji omezily vykonávání plánovaných zákroků.

A pandemie koronaviru zaznamenala další negativní rekord i v Česku, kde za úterý 23. listopadu 2021 přibylo téměř 26 tisíc nakažených.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli prudce zhoršující se epidemické situaci chystá od pátku opatření, která zatím vláda v demisi blíže nespecifikovala.

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že opatření navrhovaná některými hejtmany musí být schválena vládou. Nevyloučil přitom ani vyhlášení nouzového stavu.

Ministerstvo vnitra nicméně uvedlo, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky. Ve středu Babiš jeho vyhlášení nevyloučil, ale podmínil to požadavkem krajů.

V úterý se hejtmani s vládou shodli, že nouzový stav není třeba a kraje mají opatření řešit na základě pandemického zákona a stavu nebezpečí. (pel)

Další rekord covidu-19 v ČR: Za den přibylo téměř 26 tisíc nakažených koronavirem