USA prodaly svoji ústavu za 43 milonů dolarů. (Ilustrační foto: obléhání Kongresu USA nespokojenými americkými občany).

Ve Spojených státech se prodala kopie ústavy USA za 43 milionů dolarů, což je v přepočtu 962 milionů Kč. Šlo o jeden z prvních oficiálních výtisků americké ústavy. Jde o nejvyšší částku, za kterou se kdy historický tištěný dokument vydražil.

Totožnost kupce není známa. Ví se však, že v aukci na koupi historické kopie ústavy neuspěla skupina kryptoměnových fanoušků známá jako ConstitutionDAO, která za tímto účelem prostřednictvím crowdfundingu vybrala v kryptoměně ethereum v přepočtu zhruba 47 milionů dolarů.

O neúspěchu informovala ConstitutionDAO s tím, že všem přispěvatelům peníze vrátí bez transakčních poplatků.

Ústava Spojených států amerických byla podepsána 17. září 1787 ve Filadelfii. Tento čtyřstránkový dokument je považován za vzor jiných demokratických ústav světa.

Listinu v roce 1787 podepsalo celkem 39 z 55 přítomných delegátů, mezi nimiž nechyběli pozdější američtí prezidenti George Washington, John Adams či Thomas Jefferson.


Ústava USA - ilustrační foto.

Ústava USA – ilustrační foto.


Vydražená kopie je extrémně vzácná, jelikož jde o první tištěné vydaní. Nakonec se i s poplatky prodala za 43,2 milionu dolarů. Vítěz aukce přitom nabídl 41 milionů dolarů.

Šlo o jednu z pouhých třinácti kopií oficiálního vydání ústavy, které se dochovaly z 500 výtisků vydaných pro předložení kontinentálnímu kongresu a pro použití delegáty ústavodárného konventu.

Jde o vůbec první podobu konečného textu ústavy. (sfr)