Neočkovaní v Německu nebudou smět bez negativního testu na covid-19 cestovat veřejnou dopravou nebo vstoupit na pracoviště(. Ilustrační foto: Redakční koláž)

Německo hodlá zakázat neočkovaným lidem bez negativního testu na covid-19 chodit i do práce a cestovat veřejnou dopravou. Vyplývá to z novely zákona o potírání infekčních chorob, kterou schválil Spolkový sněm.

Zda návrh projde i Spolkovou radou, není jasné. Konzervativní premiéři totiž hrozí, že právní předpis prosazovaný budoucí vládní koalicí sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) zablokují.

V Německu skončí 25. listopadu stav epidemie celostátního významu, který vládě umožňoval zavádět karanténní opatření. Díky novele přejdou pravomoci na parlament.

Konzervativní unie CDU/CSU končící kancléřky Angely Merkelové je proti úpravě zákona. Požaduje zachovat stávající nouzový režim, což ale budoucí koalice předpokládaného sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze odmítá.

Novela vyžaduje od všech s výjimkou dětí pro cestování veřejnou dopravou doklad o očkování, prodělání nemoci, případně negativní test. Opatření se bude týkat vlaků, autobusů, ale také leteckých spojů.

Stejné omezení bude platit i na pracovištích. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest, nebo každých 48 hodin PCR rozbor.

V současné době mají obyvatelé Německa nárok na nejméně jeden test týdně zdarma, některé regiony jich ale z vlastního rozhodnutí poskytují více.

Pro zaměstnance tak změna zákona bude v některých případech znamenat, že si při využití PCR testování budou muset nejméně dva testy týdně platit sami. (pel)