Komunismus v Československu neporazili ani naši studenti, ani disidenti, míní exprezident Václav Klaus. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Komunismus v Československu neporazili ani naši studenti, ani disidenti, míní exprezident Václav Klaus. Je přesvědčen, že se zhroutil jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu. Bývalý prezident také znovu popřel pandemii covidu-19 a globální oteplování. 

Klaus to řekl během piety na výročí 17. listopadu u Hlávkovy koleje, kde nacisté před 82 lety zatýkali studenty a odváželi je do koncentračního tábora.

Pád komunismu měl podle něj globální charakter. Pošlapání památky statečných studentů o 50 let později se podle něj stalo poslední kapkou, jíž pohár přetekl.

„My, ke kterým 17. listopad 1939 dodnes nepřestal naléhavě promlouvat, my, kteří jsme aktivně prožili události listopadu 1989, začínáme mít obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou,“ řekl Klaus s narážkou na pandemii koronaviru a související restrikce.

Tvrdí, že je v současné době lidem opět vnucována utopie, která o sobě prohlašuje, že je založena na vědě.

„Opět jí má být – ve jménu údajných vyšších cílů – obětována svoboda jednotlivce. Tak jako ve smutných dobách minulosti jsou po současných generacích požadovány oběti, které prý zaplaší epidemii a které za několik staletí údajně pomohou vývoji teploty na naší planetě,“ řekl.

Klaus patří k dlouhodobým popíračům globálního oteplování.

„Říkají nám, že je člověk nepřítelem budoucnosti, říkají nám, že máme obětovat prosperitu a budoucnost naší země a osudy svých dětí a vnuků chiméře boje s podnebím,“ uvedl.

Myslí si dále, že odkaz 17. listopadu „optimisticky naznačuje, že hlasatelé a propagátoři nové jediné pravdy nakonec prohrají a že prohrají stejně, jako prohráli jejich předchůdci v roce 1939 a v roce 1989”.

Na Národní třídě to od rána vře

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) položil věnec u památníku sametové revoluce na pražské Národní třídě už kolem 6. hodiny ráno. Tak brzy prý přišel, protože dostal varování, že po něm lidé chtějí házet vejce.

„Jako každý rok v posledních letech žasnu, v co se proměnil 17. listopad, jeden z našich největších svátků, na Národní třidě. Vyhrocená atmosféra už v půl sedmé ráno, kdy jsme tam na doporučení ochranky šli. Jako by tenhle náš nejdůležitější svátek svobody a demokracie nepatřil všem, ale jen těm, kteří si ho násilím zprivatizovali,” okomentoval atmosféru na Národní třídě Babiš na Facebooku.

Lidé na Národní třídě také pokřikovali na pracovníka Hradu, který přinesl věnec od prezidenta Miloše Zemana. Přihlížející na něj křičeli: „Ruský šváb“.

Protestující měli například transparenty s nápisem „Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří! Tak snad už je to letos naposled!“ (pel)

Zemi ničí nová ideologie „kovidismu“, příbuzná komunismu. Varoval exprezident Klaus