Poslanci zvolili novou předsedkyní sněmovny šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. (Ilustrační foto)

Novou šéfkou sněmovny je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Sněmovna ji zvolila po několikahodinovém dohadování. Zatímco koalice SPOLU a PirSTAN navrhla předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, klub hnutí ANO prosazoval vicepremiéra Karla Havlíčka. Poslanci zvolili i 5 místopředsedů. 

„Ráda bych poděkovala poslancům za vyjádření podpory a děkuji také Vám, protože jde o odraz Vaší vůle,“ napsala na Twitteru.

„Zvolení předsedkyní PS přijímám s velkou pokorou. Udělám vše pro to, aby tato ústavní instituce byla oporou naší demokracie a opět si získala důvěru občanů,“ doplnila.

Pekarová Adamová získala v tajné volbě 102 ze 122 odevzdaných hlasů. Ke zvolení jich bylo nutných jen 98. Hlasovací lístek neodevzdalo 72 poslanců. Takový počet členů má sněmovní klub ANO.

Hnutí ANO navrhlo na předsedu sněmovny ministra průmyslu a obchodu a zároveň i ministra dopravy Karla Havlíčka, s jehož kandidaturou ale nesouhlasili právníci sněmovny. Poukazovali na to, že není možné, aby politik zastával funkci ve vládě a zároveň i ve vedení sněmovny.

Nově má být celkem 6 místopředsedů sněmovny, o jednoho více než dosud.

Místopředsedy Sněmovny se v prvním kole volby stali Jan Skopeček (ODS), Jan Vildumetzová Mračková (ANO), Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti) – ta ale až napodruhé.

Naopak ani v jednom hlasování neprošli Radek Vondráček (ANO) a Tomio Okamura (SPD). Jedno místo ve vedení dolní komory tak zůstává zatím neobsazené. (pel)